PERSBERICHT
14 december 2012
 Museum voor Communicatie presenteert de kerstboom CONTROL (wishful thinking)

Het Museum voor Communicatie laat het publiek de impact ervaren van communicatie op mens en maatschappij. Op verschillende manieren, door presentaties, museale voorwerpen uit de post- en telecomcollectie en via kunst zet het museum bezoekers aan het denken.

Het museum presenteert in deze kersttijd een bijzonder kunstproject: Christmas Tree CONTROL (wishful thinking) van Birgit Verwer.

Rond de kerstdagen gebeuren er dingen die door het jaar heen bijna niet mogelijk lijken. Wapens in oorlogsgebieden worden neergelegd, vijanden geven elkaar de hand, daklozen worden ineens wel gezien op straat, extra voedselpakketten worden ingezet voor de armen, saamhorigheid en aandacht boven alles.

In de kerstboom CONTROL
(wishful thinking) hangen objecten omwikkeld met gipsverband. Dit wordt normaal gebruikt om gebroken lichaamsdelen te fixeren zodat het genezingsproces kan beginnen. Je mentale zijn wordt op de proef gesteld omdat je uit je dagelijkse gewoontes, patronen en gedachten wordt gerukt. Het genezen en revalideren vergt veel energie van je lijf. Een mooie symboliek: iets is kapot, maar door het in gipsverband vast te zetten, kan het genezen. Maar er is toch iets wezenlijk veranderd. Er blijft altijd een litteken, een zwakke plek of een herinnering.

Alles is continu in beweging, niets blijft zoals het was. Politieke revoluties in landen starten of eindigen, een overvloed aan alles hier en honger daar, bedrijven reorganiseren of zijn op zoek naar de perfecte werknemer, kinderen worden geboren of we nemen afscheid van een dierbare. Het leven is een ongoing proces waarbij we voortdurend op de proef worden gesteld.
Hoe flexibel en open minded zijn we? Hoeveel dingen doen we met liefde, bezieling en passie, in plaats van uit controle en angst? Bezinning tijdens de feestdagen. Is het tijd voor een optater met de mattenklopper? Of om met de toiletborstel door een situatie of je leven heen te gaan? Kunnen we de kikker tot prins kussen? CONTROL: hebben we überhaupt ooit ergens controle over? Wat als we niet onze ledematen maar alles dat in je leven of wat er in de wereld gebeurd eens aan de orde stellen en in gipsverband wikkelen? Hoe zien de dingen er dan na de genezing uit?

CONTROL is te zien in het Museum voor Communicatie van donderdag 13 december 2012 tot en met zondag 6 januari 2013.