Museum zoekt technische vrijwilligers!

Ben jij een enthousiasteling met technische ervaring of interesse in historische machines? Neem dan contact op met Museum De Ronde Venen! Wij zoeken vrijwilligers die het technische team van de veensteekmachine willen komen ondersteunen.

Het museum is de trotse eigenaar van de laatste veensteekmachine van Nederland. Deze enorme baggermachine uit 1895 is gebruikt voor het uitsteken van het laagveen op de Vinkeveense Plassen, zodat hier turf van kon worden gemaakt. Gebouwd op een oude ijzeren kraak, werd de machine oorspronkelijk aangedreven door een stoommachine. In 1947 is deze vervangen door een unieke 80 pk Brons dieselmotor. Toen de machine in 1975 definitief werd opgelegd, kwam hiermee een einde aan de laatste grootschalige laagveenindustrie van Nederland.

Het behoud van de machine vergt veel onderhoud. Hiervoor werkt het museum met een enthousiaste groep vrijwilligers. Zij komen wekelijk bijeen voor het werk aan de veensteekmachine. Daarnaast organiseren zij de maandelijkse draaidagen van de veensteekmachine en vaartochten met de historische opduwer “Op Hoop van Zegen”.

Museum De Ronde Venen
Herenweg 240 Vinkeveen, tel. (0297)262 223
Meer informatie op www.museumderondevenen.nl of info@museumderondevenen.nl
Openingstijden: april – oktober op woensdag t/m zondag tussen 14.00-17.00 uur
Hierbuiten op afspraak.