Museum Beelden aan Zee
PERSBERICHT Den Haag, 30 augustus 2013

Drie concerten van het Moskou Rachmaninov Trio in Beelden aan Zee
 
Ter gelegenheid van de tentoonstelling Russia XXI geeft het wereldberoemde Moskou Rachmaninov Trio drie concerten in museum Beelden aan Zee. Op donderdag 12, vrijdag 13 en zaterdag 14 september. Donderdag 12 september zijn er bovendien lezingen van professor dr. Francis Maes en de kunsthistorica dr. Inessa Kouteinikova.

Het Moskou Rachmaninov Trio, opgericht in 1994, bestaat uit Natalia Savinova (cello), Mikhail Tsinman (viool) en Victor Yampolsky (piano). Zij studeerden allen aan het Tchaikovsky Conservatorium in Moskou, hebben solocarrières en spelen bij orkesten. Als trio wonnen ze internationale competities en speelden ze op festivals en in gerenommeerde concertzalen. De cd’s van het wereldberoemde trio kregen juichende kritieken.

In museum Beelden aan Zee speelt het Moskou Rachmaninov Trio werken van Mikhail Glinka (Trio pathétique), Anton Arensky (Trio No. 2 in F klein) en, uiteraard, Sergei Rachmaninov (Trio No.2 in nagedachtenis aan Tchaikovsky). De concerten, mede mogelijk gemaakt door Gazprom, vinden plaats tussen de beelden van de tentoonstelling Russia XXI, Hedendaagse beeldhouwkunst uit Rusland. Honderd prachtige werken van de belangrijkste Russische kunstenaars van de afgelopen dertig jaar.

Donderdag 12 september zijn er, voorafgaand aan het concert, twee lezingen. Professor dr. Francis Maes, hoogleraar Musicologie aan de Universiteit van Gent, vertelt over zijn boek Geschiedenis van de Russische muziek. Dr. Inessa Kouteinikova, kunst- en architectuurhistorica, onderzoekster, curatrice en zangeres, legt verbanden tussen de (Russische) beeldhouwkunst en muziek.

Data, tijden en kaartverkoop
– Aanvang concerten Moskou Rachmaninov Trio donderdag 12, vrijdag 13 en zaterdag 14 september om 20.30 uur.
– Lezingen professor dr. Francis Maes en dr. Inessa Kouteinikova donderdag 12 september van 19.00 tot 20.00 uur.
– Het museum is een uur voor de concerten en lezingen geopend.
– Prijs concerten: normaal 19,50 euro, vriendenprijs 14,50 euro.
– Prijs lezing + concert: normaal 22,50 euro, vriendenprijs 17,50 euro.
– Kaarten zijn te reserveren per mail via reserveren@beeldenaanzee.nl o.v.v. naam, aantal kaarten en voorkeursdatum. Bij 12 september aangeven met of zonder lezing.

Museum Beelden aan Zee
Beelden aan Zee is het enige museum in Nederland dat zich exclusief richt op moderne en hedendaagse internationale beeldhouwkunst. Aan het museum is een onderzoekscentrum verbonden: het Sculptuur Instituut. Beiden zijn gevestigd in een bijzonder gebouw van Wim Quist in de duinen van Scheveningen. Het museum is opgericht door het verzamelaarsechtpaar Scholten-Miltenburg in 1994. Directeur van zowel het museum als het instituut is prof. dr. J.B.J. Teeuwisse.