Mondriaans Jazzcafé

Vanaf september presenteert het Mondriaanhuis een driedelige concertreeks onder de naam Mondriaans Jazzcafé. Aan de hand van woord, beeld en livemuziek zal op iedere eerste zaterdag van de maand in september, oktober en november de rol van de jazzmuziek in het leven van Piet Mondriaan voor het voetlicht worden gebracht.

De concerten in het kader van Mondriaans Jazzcafé zullen ongeveer een uur duren en vinden plaats in een informele cafésetting, na sluitingstijd van het museum. Voor even verandert het museum in een café en nemen wij u graag mee op reis door de muziekwereld van Piet Mondriaan.
Tijdens een groot deel van zijn werkende leven heeft Mondriaan zich laten beïnvloeden door de muziek, de jazzmuziek in het bijzonder. De toenemende populariteit van de jazzmuziek in de jaren twintig en dertig maakt Mondriaan een man die zich bewust was van de trends van het moment. Opvallend is echter dat hij niet per se voor de populaire artiesten koos, maar ook platen bezat van de destijds minder gewaardeerde jazzmuzikanten. Inventarislijsten van Mondriaans platencollectie zijn het uitgangspunt geweest bij het samenstellen van de concertreeks Mondriaans Jazzcafé.

Iedere maand zal een ander aspect van Mondriaans muzieksmaak worden belicht door twee of drie muzikanten. Niet vanuit kunsthistorisch, maar vanuit het oogpunt van de muzikant wordt de muziek besproken en geïllustreerd door live uitvoeringen. Wel worden er verbindingen gelegd met beeldend werk van Mondriaan.

Op zaterdag 6 september zullen Edu Ninck Blok (trompet), Hans Knapp (gitaar) en Jeroen de Valk (bas) een programma brengen rond Bix Beiderbecke, Duke Ellington en Louis Armstrong. De aanvang van het concert is om 17.00 uur (zaal open om 16.30 uur) en kaarten zijn beschikbaar voor € 10,00 per stuk. Reserveren is gewenst en kan via info@mondriaanhuis.nl

De andere twee concerten vinden plaats op zaterdag 4 oktober en zaterdag 1 november 2014. Meer informatie over het programma volgt.

Mondriaans Jazzcafé komt tot stand in samenwerking met Jeroen de Valk Tekst en Muziek.