Visioen vs. Confrontatie

Het Mondriaanhuis Amersfoort opent a.s. zondag 14 april de tentoonstelling Visioen vs. Confrontatie. Alice van Diepen, Bestuurslid van Kamp Amersfoort, doet het openingswoord om 15.00 uur. Het werk Burning Peace (2005) van de kunstenaar Marc Bijl zal de tentoonstelling vurig openen.

Visioen vs. Confrontatie
In de tentoonstelling Visioen vs. Confrontatie staat centraal hoe kunstenaars zich verhouden tot oorlog en geweld. Zo hield Mondriaan zich tijdens de twee Wereldoorlogen die hij meemaakte liever afzijdig en ging hij in zijn schilderkunst op zoek naar een betere wereld (Visioen). De tentoonstelling toont ook hoe twee van Mondriaans broers, Carel en Willem Mondriaan, op een veel directere manier in aanraking kwamen met oorlog.

Daartegenover worden werken getoond van zes hedendaagse kunstenaars: Marc Bijl, Ronald Ophuis, Rob Voerman, Björn Melhus, Christoph Draeger en fotograaf Eddy van Wessel, die het publiek willen laten zien dat oorlog en geweld overal op de loer liggen (Confrontatie). Christoph Draeger en Eddy van Wessel zullen aanwezig zijn bij de opening.

Bijzondere opening
Speciaal voor deze avond zal het werk Burning Peace (2005) van de kunstenaar Marc Bijl ontstoken worden. De presentatie van dit ontvlambare werk is mede mogelijk gemaakt door Heilijgers bouw Amersfoort. Alice van Diepen zal als bestuurslid van Kamp Amersfoort de tentoonstelling Visioen vs. Confrontatie officieel openen met enkele inleidende woorden en Burning Peace onthullen. Door Alice van Diepen uit te nodigen wil het Mondriaanhuis tijdens de opening het belang onderstrepen van de oorlogshistorie van Amersfoort.

Nieuw werk Eddy van Wessel en Marc Bijl
Het Mondriaanhuis heeft de eer voor het eerst nieuwe werken van de fotograaf Eddy van Wessel en Marc Bijl te exposeren. Eddy van Wessel won de Zilveren Camera 2012 met een fotoreportage in de Syrische stad Allepo. Deze foto’s zullen voor het eerst tentoon worden gesteld in Visioen vs. Confrontatie. Marc Bijl heeft voor de tentoonstelling Visioen vs. Confrontatie een nieuw werk gemaakt, Abstract Activism (2013), wat geïnspireerd is op het werk van Mondriaan.

Daarnaast zal het Mondriaanhuis nieuw ontdekt historisch materiaal tonen over de familie van Mondriaan en in het bijzonder diens broer Willem, die in Zuid-Afrika in de Boerenoorlog vocht.