PERSBERICHT Amsterdam, 4 juni 2013

Pathé presenteert donderdag 27 juni topexpositie Munch 150

Met Exhibition brengt Pathé internationale topexposities naar het witte doek. In Amsterdam, Den Haag en Groningen. Donderdag 27 juni, 20.00 uur is eenmalig de overzichtstentoonstelling Munch 150 te zien met 250 werken van de Noorse kunstenaar. Tickets (12,50 euro) zijn nu te koop via www.pathe.nl/exhibition en aan de kassa van de bioscopen.

Exhibition is een nieuwe evenementenserie waarin grote internationale kunstexposities, creatief gefilmd voor het bioscoopscherm, wereldwijd naar het witte doek worden gebracht. In Nederland zijn de toptentoonstellingen te zien in Pathé Tuschinski (Amsterdam), Pathé Buitenhof (Den Haag) en Pathé Groningen. Kunsthistoricus Tim Marlow presenteert de gefilmde exposities en geeft exclusieve kijkjes achter de schermen. Exhibition startte 11 april succesvol met Manet: Portraying Life, 27 juni is de beurt aan Munch 150 en 10 oktober volgt Vermeer and Music.

do 27 juni, 20.00 uur: MUNCH 150
Noorwegen viert de 150ste verjaardag van Edvard Munch (1863-1944) met een expositie in het Nationaal Museum en het Munchmuseum in Oslo. Voor deze grootste overzichtstentoonstelling ooit van zijn werk zijn 250 schilderijen verzameld, die alle thema’s en alle fases uit zijn carrière representeren. Bij de expositie – te zien van 2 juni tot 13 oktober – is een magazine verschenen met veel achtergrondinformatie in het Engels en Noors (zie bijlage). De internationale belangstelling voor Munch 150 is enorm, al was het maar omdat een versie van De schreeuw recent voor een recordbedrag van 120 miljoen dollar is geveild. De film belicht de totstandkoming van de tentoonstelling en toont een uitgebreide reconstructie van het leven van de Noorse kunstenaar. Deskundigen en gasten delen hun expertise met Tim Marlow.

do 10 okt, 20.00 uur: VERMEER AND MUSIC: THE ART OF LOVE AND LEISURE
Johannes Vermeer schilderde niet veel meer dan de dertig werken die we nu nog kennen. De expositie in de National Gallery in Londen belicht de relatie tussen Vermeers schilderijen en muziek, een populair thema in de Nederlandse schilderkunst. De film vertelt ook het verhaal van Vermeers leven, waarbij veel beroemde werken in detail worden besproken.

Websites Pathé Exhibition, Exhibition on Screen, Munch 150

De drie bioscopen
Pathé Tuschinski (Amsterdam), Pathé Buitenhof (Den Haag) en Pathé Groningen