Delft, 4 september 2013

Voel de ‘Macht’ in Museum Het Prinsenhof en de ‘Pracht’in Archief Delft

14 en 15 september 2013

Zaterdag 14 en zondag 15 september is het weer het jaarlijkse Open Monumentenweekend. Het thema van dit jaar is ‘Macht en Pracht’. En waar kun je de macht beter ‘voelen’ dan in Museum Het Prinsenhof? Zondag 15 september is het Delftse museum gratis toegankelijk.

Macht
Macht en Pracht is een veelzijdig thema. De rijkdom, schoonheid en grootsheid die door macht is ontstaan, is terug te vinden in veel gebouwen in de Delftse binnenstad en daarbuiten. De macht van de vroege Republiek is in Delft tastbaar aanwezig bij het Prinsenhof. Museum Het Prinsenhof vertelt een belangrijke episode uit de vaderlandse geschiedenis die elke Nederlander wel kent/moet kennen.

In Museum Het Prinsenhof zijn ‘pracht’ rondleidingen door de tentoonstelling Hemelse klanken. Muziek en erediensten in de Delftse kerken, we hebben een speciale familiespeurtocht samengesteld en kinderen kunnen meedoen aan een workshop kroon/tiara maken (€1,-). En wellicht komt de koningin nog een kijkje nemen……

Pracht
Pracht komt tot uiting in de vormgeving van de gebouwen in de stad. Zorgvuldig materiaalgebruik, verfijnde detaillering en het rijkelijk toepassen van kleuren geven de panden hun karakteristieke uitstraling. Dit zien we ook terug in het pand van Archief Delft . Het gemeentearchief is zaterdag 14 september geopend. U kunt een rondleiding door het gebouw krijgen, uitleg in de studiezaal en ook het restauratieatelier is geopend.

Kijk voor het volledige programma van Open Monumentendag in Archief Delft op www.archief-delft.nl en voor Museum Het Prinsenhof op www.prinsenhof-delft.nl (http://www.prinsenhof-delft.nl/nl/wat-is-er-te-doen/activiteiten/open-monumentendag)