Inschrijving Maand van de Geschiedenis gestart
Doe mee aan het grootste historische evenement van Nederland

image001 2 De inschrijving voor de Maand van de Geschiedenis 2014 is gestart. De organisator van de Maand van de Geschiedenis, het Nederlands Openluchtmuseum, nodigt instellingen, zoals musea, archieven, bibliotheken, historische verenigingen, filmhuizen en gemeenten uit om in oktober een activiteit te organiseren rondom het thema Vriend & Vijand. Aanmelding kan via maandvandegeschiedenis.nl.
Dit jaar organiseert het Rijksmuseum weer de Nacht van de Geschiedenis, op 18 oktober.

Grootste historische evenement
Van 1 t/m 31 oktober 2014 vindt de elfde editie van de Maand van de Geschiedenis plaats. Met jaarlijks honderden deelnemende instellingen en een groot bereik in de landelijke en regionale media is de Maand van de Geschiedenis uitgegroeid tot het grootste historische evenement van Nederland. Een maand lang vinden in heel het land activiteiten plaats voor jong en oud.

Thema 2014: Vriend & Vijand
Anno 2014 lijkt vriendschap alomtegenwoordig. Nederlandse ouders willen bevriend zijn met hun kinderen, bedrijven werpen zich op als trouwe kameraad en op social media draait het om het onderhouden van vriendschappen. Internationaal heeft Nederland tal van vrienden en bondgenoten, en tot een paar jaar geleden noemde ook de politie zich je beste vriend. Tegelijkertijd is ontvrienden een trend, woeden er op alle continenten oorlogen en sluimeren overal conflicten. Wie waren en zijn eigenlijk onze vrienden en vijanden? Hoe gingen en gaan we met hen om en hoe doen zij dat met ons? De Maand van de Geschiedenis zet dit jaar vriend en vijand in het spotlight.

In 2014 vinden er verschillende herdenkingen plaats die veel raakvlakken hebben met het thema Vriend & Vijand. Denk bijvoorbeeld aan de herdenking van de Eerste Wereldoorlog of  Operation Market Garden die in september wordt herdacht. Uiteraard biedt het thema meer aanknopingspunten dan alleen de Eerste of Tweede Wereldoorlog. Meer informatie over andere invalshoeken vind je bijvoorbeeld in het Inspiratiedocument 2014, geschreven door historicus Pepijn Reeser.

Activiteit aanmelden
Deelnemende instellingen kunnen vanaf nu tot en met 4 augustus 2014 hun activiteiten aanmelden op maandvandegeschiedenis.nl.  De activiteit krijgt een eigen pagina op de website en er is een grote landelijke, regionale en lokale mediacampagne waarin de activiteit onder de aandacht wordt gebracht. Deelnemers vinden op maandvandegeschiedenis.nl meer informatie over  deelname en inspiratie over het thema Vriend & Vijand.

Nacht van de Geschiedenis, Libris Geschiedenis Prijs
Op 18 oktober vindt in het Rijksmuseum de Nacht van de Geschiedenis plaats. Het programma wordt in de zomer bekendgemaakt op nachtvandegeschiedenis.nl.

Jaarlijks wordt tijdens de Maand van de Geschiedenis de Libris Geschiedenis Prijs uitgereikt voor het beste historische boek dat een algemeen publiek aanspreekt. De vijf genomineerden worden gepresenteerd tijdens de Nacht van de Geschiedenis.

Organisatie
Het Nederlands Openluchtmuseum en het Rijksmuseum organiseren de Maand van de Geschiedenis en de Nacht van de Geschiedenis. Het vfonds is partner en hoofdinvesteerder van de Maand en Nacht van de Geschiedenis. In 2013 bezochten honderdduizenden mensen de activiteiten die door meer dan 500 musea, archieven, historische verenigingen, erfgoedlocaties en bibliotheken door heel Nederland werden aangeboden. Het Nederlands Openluchtmuseum werkt met veel partners samen om de Maand tot een succes te maken. Dit zijn de Nederlandse Museumvereniging, Overleg Provinciale Erfgoedinstellingen Nederland, Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed, Vereniging van vrijwilligers in de archeologie, Huis Doorn, Stichting 100 jaar Nederland en de Eerste Wereldoorlog, Stichting Studiecentrum  Eerste Wereldoorlog, Weekend van de Wetenschap, het Verhaal van Groningen, Vlaams-Nederlands Huis deBuren en Regiomarketing Gelderland. Mediapartners zijn Historisch Nieuwsblad, Andere Tijden (NTR/VPRO), Historiek.net , Wegener Media Groep, de Gelderlander, NostalgieNet, brava nl klassiek en Stichting Regionale Omroep Overleg en Samenwerking.