In het jubileumjaar van het Kröller-Müller Museum, nog tot en met juli 2014, organiseert het museum elke maand leuke activiteiten voor jong en oud. Op zondag 16 maart 12.30 uur geeft Eva Rovers een lezing in het auditorium. Zij schreef de biografie ‘De eeuwigheid verzameld. Helene Kröller-Müller (1869-1939)’. Na de lezing, rond 13.15 uur, zal Eva Rovers signeren in onze museumwinkel.

Rond 1900 was Helene Kröller-Müller een van de rijkste vrouwen van Nederland. Samen met haar man Anton Kröller kocht ze vol overgave schilderijen van Vincent van Gogh, Pablo Picasso en Piet Mondriaan, maar zij deinsde er ook niet voor terug om tijdens de Eerste Wereldoorlog als verpleegster in een veldhospitaal te werken. Haar levensdoel was het bouwen van een museum voor haar unieke collectie en dit te schenken aan het Nederlandse volk. Als de eerste fundamenten zijn gelegd, slaat het noodlot toe. Het is aan haar vastberadenheid te danken dat in 1938 – een jaar voor haar dood – het Kröller-Müller Museum alsnog kon worden geopend. Maar de prijs die zij daarvoor betaalde was hoog.

Eva Rovers’ biografie van Helene Kröller-Müller werd onder meer bekroond met de prestigieuze Erik Hazelhoff Roelfzema Biografieprijs en de Jan van Gelderprijs, en werd door NRC Handelsblad aangeprezen als een van de beste boeken van 2010. Momenteel werkt zij aan de biografie van schrijver en televisiemaker Boudewijn Büch.

Voor het bijwonen van de lezing is een geldig entreebewijs voldoende. Reserveren is niet mogelijk, wij adviseren u op tijd aanwezig te zijn in verband met de beperkte capaciteit van ons auditorium.