PERSBERICHT
Lancering Gerson Digital: Polen

Op 13 december publiceert het RKD – het Nederlands instituut voor kunstgeschiedenis – het eerste deel van de rijk geïllustreerde digitale uitgave Gerson Digital over de intensieve, artistieke relatie tussen de Noord- en Zuid-Nederlandse en Poolse schilder- en tekenkunst uit de Gouden Eeuw. Het onderzoek naar deze bijzondere relatie levert talrijke nieuwe inzichten op en heeft onder andere geleid tot de toeschrijving van maar liefst  20 ‘nieuwe’ werken aan het oeuvre van Rombout Uylenburgh (ca. 1585-1628), een ‘Pre-Rembrandtist’ zijn hele leven werkzaam was in Polen.

Gerson Digital
In 2013 is het RKD, onder de noemer Gerson Digital, een grootschalig, wetenschappelijk documentatie-onderzoek gestart naar de Noord- en Zuid-Nederlandse schilder- en tekenkunst uit de Gouden Eeuw in Europees perspectief [Dutch and Flemish Painting of the Golden Age in European Perspective]. Uitgangspunt hiervoor is Horst Gersons (1907-1978) gezaghebbende, maar  ondertussen gedateerde overzichtswerk Ausbreitung und Nachwirkung der holländischen Malerei des 17. Jahrhunderts [Dispersal and After-Effect of Dutch Painting of the 17th Century] uit 1942. Doel is te komen tot een geheel herziene, wetenschappelijk geannoteerde en geïllustreerde digitale uitgave en onderzoek naar de Ausbreitung te bevorderen; een van de programma’s van het RKD. Samenwerking met (inter)nationale experts is daarbij cruciaal. In de komende jaren verschijnt een uitgebreide reeks deelpublicaties als RKD Monograph online, waaronder publicaties over Denemarken, Zweden en Duitsland.

Rombout Uylenburgh (ca. 1585-1628)
Tijdens het onderzoek voor de publicatie over Polen stuitte het RKD op een bijzonder tekeningenboek uit particulier bezit, waarin niet minder dan 15 tekeningen zijn opgenomen die Rombout Uylenburgh in Polen vervaardigde. Rombout was een neef van Rembrandts vrouw Saskia; zijn broer Hendrick verleende de grote meester van het licht in 1631 onderdak toen hij in Amsterdam neerstreek. 
Op basis van het ontdekte boek kunnen thans ook vijf kleine schilderijen aan Uylenburgh worden toegeschreven, waarmee zijn oeuvre in één keer van vijf tot 25 werken wordt uitgebreid. Tegelijkertijd roept de ontdekking weer tal van nieuwe vragen op: van wie leerde Uylenburgh het vak? Waarom doen zijn composities zo sterk denken aan de vroege Rembrandt en aan diens leermeester Lastman? Specialisten buigen zich nu over deze bijzondere ontdekking, die ongetwijfeld nog een verrassend vervolg krijgt.

Het deel Polen van Gerson Digital wordt feestelijk gelanceerd op 13 december om 13.30 uur in het RKD (aula Koninklijke Bibliotheek) door Z.E. dr. Jan Borkowski, Ambassadeur van de Republiek Polen in het Koninkrijk der Nederlanden. Enkele presentaties, onder meer over Rombout Uylenburgh  en het ontdekte tekeningenboek complementeren het programma. Het programma en het aanmeldingsformulier is te vinden op: www.rkd.nl
De afsluitende borrel wordt mogelijk gemaakt door de Ambassade van Polen. Gerson Digital  wordt ondersteund door een genereuze bijdrage van een particulier.
Voertaal: Engels