Persbericht
Laatste werkzaamheden aan bultrug vrij toegankelijk voor publiek
Preparatie vinnen op donderdag 21 februari
 
Donderdag 21 februari van 11.00 tot 15.00 uur verricht Naturalis Biodiversity Center de laatste werkzaamheden aan de in december gestrande bultrug. De vinnen worden dan uitgeprepareerd waarna de botjes, samen met de rest van het skelet, een plek krijgen in de Rijkscollectie. De werkzaamheden vinden plaats in het museum op de binnenplaats van het Pesthuis. Het publiek heeft de mogelijkheid hier gratis bij aanwezig te zijn.

Het skelet van de bultrug die op 16 december 2012 op de Razende Bol bij Texel overleed, wordt toegevoegd aan de Rijkscollectie die Naturalis beheert. De afgelopen maanden is het grootste deel van het skelet schoongemaakt. De laatste slag die gemaakt moet worden, betreft het prepareren van de vinnen en het etiketteren van wervels. Na het prepareren worden de laatste vlees-, vet- en bloedresten van de vinbotten geweekt. Vervolgens worden ze gebleekt, gedroogd en samen met de rest van het skelet opgenomen in de wetenschappelijke  collectie. Daar is het beschikbaar voor onderzoekers  die meer willen weten over anatomie, evolutie en ontwikkeling van bultruggen en andere zeezoogdieren.

Naturalis Biodiversity Center en Diergeneeskunde Universiteit Utrecht hebben als enige instanties van de Nederlandse overheid de opdracht om aangespoelde dode walvisachtigen te ontleden. De preparatie vindt op de binnenplaats van het museum plaats, omdat er sprake kan zijn van stankoverlast. De werkzaamheden konden, door de snelheid waarmee in december gewerkt moest worden en de kwetsbaarheid van de botten, niet toen al in de haven van het NIOZ op Texel plaatsvinden. Daarbij wil Naturalis tegemoet komen aan de grote maatschappelijke belangstelling voor de bultrug en wil het een geïnteresseerd publiek de kans bieden hierbij aanwezig te zijn. De binnenplaats biedt ruimte aan een grote groep mensen en is gratis toegankelijk.

De preparatie past in de traditie van Naturalis als een open museum: sinds jaren organiseren wij twee keer per week prepareersessies voor het publiek in de zaal LiveScience. Zo ook de schedel van de gewone vinvis, die in augustus 2011 op de boeg van een schip de Rotterdamse haven invoer, en de in december 2011 aangespoelde maanvis.

De werkzaamheden op de binnenplaats van Naturalis zijn vrij toegankelijk. Aanmelden is niet mogelijk.

Vragen en antwoorden over het onderzoek aan de bultrug zijn te vinden op de informatiepagina van Naturalis Biodiversity Center http://www.naturalis.nl/nl/kennis/walvisstranding/