Genomineerden Kunstenaar van het jaar

In de twaalfde editie van de verkiezing Kunstenaar van het jaar zijn 494 Nederlandse kunstenaars voorgedragen voor nominatie. De 90 kunstenaars, die het meest zijn voorgedragen, zijn genomineerd. Onder de genomineerden zijn schilders, beeldhouwers, fotografen en kunstenaars die zich op andere wijze uiten.
Van deze 90 genomineerde kunstenaars zijn 14 nieuw of opnieuw genomineerd. Onder hen Marc Bijl, Iris van Dongen, Daan Roosegaarde en Fiona Tan. Na de nu afgeronde nominatieronde, start vandaag, 1 juli, de eerste publieksronde.

Publieksronde
Tijdens de eerste publieksronde van de verkiezing die van 1 juli tot 15 september duurt, kan iedereen stemmen op de dit jaar genomineerde beeldend kunstenaars en een zelf bepaalde kunstenaar voordragen. Naar verwachting worden er tijdens de verkiezing circa 50.000 stemmen uitgebracht. Stemmen kan met het stembiljet en op internet. Daar kan men afbeeldingen van werken van alle genomineerde kunstenaars zien.

De grootste kunstverkiezing
De verkiezing Kunstenaar van het jaar is de oudste en verreweg de grootste verkiezing op het terrein van kunst in ons land. De verkiezing vindt plaats in vier ronden, waarvan twee publieksronden en twee ronden waarbij een panel de uitslag bepaalt. Het panel bestaat uit circa 100 professioneel bij beeldende kunst betrokkenen, waaronder directeuren van kunstmusea, kunstrecensenten, kunsthistorici, docenten aan kunstacademies, kunsthandelaren, kunstverzamelaars en conservatoren.
De eerste editie van de verkiezing was in 2002. In dat jaar werd Corneille Kunstenaar van het jaar. Daarna viel onder andere Henk Helmantel, Ans Markus, Ad Arma, Jeroen Hermkens, Sam Drukker, Ted Noten en Giovanni Dalessi die eer ten deel. Dit jaar heeft Erwin Olaf de eretitel in de wacht gesleept. Door het grote aantal uitgebrachte stemmen geeft de uitslag een betrouwbaar beeld van de actuele waardering die beeldend kunstenaars in brede kring genieten.
Op de eerste dag van de Kunstweek, dit jaar van 1 t/m 9 november, wordt de nieuwe volledige Galerie van Hedendaagse Kunstenaars bekend gemaakt waarin honderd kunstenaars zijn opgenomen in de volgorde van het aantal stemmen dat zij krijgen.

Drie winnaars
De verkiezing leidt tot drie winnaars. Naast de Kunstenaar van het jaar 2015, worden het Talent van het jaar 2015 en de Briljanten Kunstenaar van het jaar 2015 gekozen.
Kunstenaar van het jaar is de kunstenaar die dit jaar de meeste stemmen krijgt. Talent van het jaar is de kunstenaar die jonger is dan 35 jaar en het hoogst eindigt in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars. De eretitel Briljanten Kunstenaar gaat naar de kunstenaar die ouder is dan 65 jaar en het hoogst eindigt in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars.

Stemmen kan onder meer via de website www.kunstweek.nl.