Persbericht

Het Kröller-Müller Museum presenteert ‘Ensemble’
Ad Dekkers, Gerhard von Graevenitz, Ellsworth Kelly, François Morellet, Jan Schoonhoven en Jesús Rafael Soto

De tentoonstelling Ensemble, te zien van 20 april tot en met 30 juni, brengt werken bijeen van zes kunstenaars uit de museumcollectie, die – gedreven door het optimisme van de jaren zestig van de vorige eeuw – nieuwe wegen zoeken in de kunst. Ad Dekkers (1938-1974), Gerhard von Graevenitz (1934-1983), Ellsworth Kelly (1923), François Morellet (1926), Jan Schoonhoven (1914-1994) en Jesús Rafael Soto (1923-2005) experimenteren onafhankelijk van elkaar met kleur, vorm, licht, beweging, structuur en toeval en streven naar een actieve participatie van de toeschouwer.

Series of five paintings (1966) van Ellsworth Kelly neemt een bijzondere plaats in in Ensemble. De vijf imposante doeken, elk bestaand uit twee monochrome, met elkaar contrasterende kleurvlakken, hangen verspreid door de tentoonstelling. Kelly heeft herhaaldelijk benadrukt dat dit werk uit vijf zelfstandige eenheden bestaat, die bij voorkeur apart van elkaar in een eigen ruimte getoond dienen te worden.

Tijdens zijn verblijf in Frankrijk, tussen 1948 en 1954, raakt Kelly geïnspireerd door architectonische gegevens (ramen, luiken, façades) die hij vervolgens in schilderijen, tekeningen, reliëfs en later ook driedimensionaal uitwerkt. Deze beelden bestaan uit monochrome losstaande panelen, die een autonome en anonieme vorm hebben.
In de eerste helft van de jaren zestig maakt Kelly combinaties van gebogen of rechthoekige kleurvelden op doek in de primaire kleuren rood, geel en blauw. Later ontstaan delicate ‘shaped-canvases’ in zwart en wit of combinaties van primaire kleuren binnen hetzelfde doek. In Series of five paintings vormt de opeenvolging van kleurvlakken en hun combinaties het centrale thema.