Tropenmuseum en Go-Tan werken samen aan project ‘Foto zoekt Familie’
Kroepoek als pr-middel voor het Tropenmuseum
 
 Vanaf volgende week verschijnt op 80.000 zakken kroepoek van Go-Tan een sticker met daarop een familiefoto en de vraag ‘Is dit uw oma?’. Aanleiding voor deze pr-actie van het Tropenmuseum en Go-Tan is de zoektocht van het museum naar de rechtmatige eigenaren van 333 familiealbums uit voormalig Nederlands-Indië.

Het museum werkt samen met verschillende partners om zoveel mogelijk eigenaren van de albums terug te vinden. Go-Tan, producent van Aziatische levensmiddelen en exotische snacks, is bereid gevonden om met de stickers de actie te steunen. De 335 albums omvatten samen circa 80.000 foto’s. Ze bleven achter in Indonesië toen duizenden Indische Nederlanders het land verlieten tijdens de Nederlandse strijd tegen de Indonesische onafhankelijkheid tussen 1945 en 1949. Militairen en Rode Kruis-medewerkers verzamelden de albums en in 1948 werden er ruim duizend afgeleverd bij het Tropenmuseum. Op kijkdagen vonden veel families hun albums later terug, maar 333 albums hebben we nog niet kunnen overhandigen aan hun eigenaren.

Alle albums online doorbladerbaar
De albums behoren nu nog tot de collectie van het Koninklijk Instituut voor de Tropen, waar het Tropenmuseum onderdeel van is, maar ze zullen door dit project hopelijk hun weg naar huis vinden. Na een succesvolle crowdfunding campagne die € 13.150,- heeft opgeleverd, gaat de zoektocht nu echt van start. De eerste albums zijn inmiddels geheel digitaal door te bladeren op www.fotozoektfamilie.nl. De komende maanden worden er wekelijks nieuwe albums bijgeplaatst, en vanaf 1 april zijn alle 335 albums ook te bekijken via een speciale app.

Succesvolle start
‘Foto zoekt familie’ belooft een groot succes te worden: nog vóór de echte start van het project zijn al twee albums overgedragen aan de bijbehorende families. De publiciteit rond de crowdfunding campagne in onder meer de Volkskrant en Java Post, zorgde ervoor dat zelfs tot in Australië familieleden hun verwanten herkenden en contact opnamen met het museum.

Meer informatie over het project ‘Foto zoekt familie’ is te vinden op www.fotozoektfamilie.nl.