Kossmann.dejong ontwerpt vernieuwde Wonderkamers als een spectaculaire ruimtelijke game

In het Gemeentemuseum Den Haag is vanaf zondag 17 november de geheel vernieuwde Wonderkamers geopend. Kossmann.dejong heeft het concept en ontwerp gemaakt, net als de oorspronkelijke editie uit 2005. Wonderkamers was destijds het eerste Nederlandse museum voor pubers. Drie jaar lang is intensief samengewerkt met een multidisciplinair team van educatoren, game designers, mediaspecialisten, filmmakers en decor-, licht- en geluidsontwerpers. Het doel is hetzelfde gebleven: jong en oud ervaren spelenderwijs hoe kunst kan verrassen en verrijken. Nieuw is dat interactiviteit een integrale rol speelt. Bezoekers spelen de ´museumgame´ en richten virtueel hun eigen zaal in het Miniatuurmuseum in.

Wondergame

De vernieuwde Wonderkamers is ontworpen als een fysieke en virtuele driedimensionale game waarin de bezoeker als hoofdpersoon van het spel de rol van tentoonstellingsmaker krijgt. De plattegrond van de Wonderkamers, die bestaat uit dertien kamers rondom een centraal kunstdepot met in het midden het Miniatuurmuseum, verandert tijdens de game in een ruimtelijk en interactief bordspel. De spelers worden net als echte curatoren getest op hun kennis, creativiteit en alertheid.

WK_nl

In teams, als gezin of als individuele bezoeker speel je de ‘museumgame’. Met een speciaal ontwikkelde tablet (de Wondergids) navigeer je door de Wonderkamers waar je de spellen speelt. Iedere kamer is ontworpen rondom een ander thema in relatie tot beeldende kunst, architectuur, mode en kunstnijverheid. Zo kun je samen met Mondriaan op het ritme van de Boogie Woogie dansen, een modeshow lopen, een museumgebouw à la Berlage bouwen, tot op detail inzoomen op schilderijen, de waarde van kunst leren bepalen, een abstracte compositie proberen te maken, alles te weten komen over ambachtelijke technieken en leren hoe je stijlen en stromingen in de schilderkunst en het interieur kunt herkennen. Hoe beter je de opdrachten uitvoert, hoe meer punten je verdient en hoe meer kunstwerken je verzamelt voor je virtuele zaal in het Miniatuurmuseum.

Miniatuurmuseum

In het hart van de Wonderkamers staat het imposante Miniatuurmuseum met wel 200 museumzalen, waarin honderden originele miniatuurkunstwerken van topkunstenaars uit de hele wereld zijn tentoongesteld (collectie Ria en Lex Daniëls). Als laatste onderdeel van het spel richt je één van de virtuele museumzalen van dit Miniatuurmuseum in. Ter afsluiting van het bezoek wordt jouw museumzaal officieel geopend en mag je jezelf curator noemen. Zalen van andere bezoekers kun je ´liken´. Een bezoek aan Wonderkamers duurt ongeveer twee uur en is gratis tot en met 18 jaar.