Persbericht
6 november 2013

Koning Willem-Alexander aanwezig bij opening  XXS Dutch Design
 
Het Museum voor Communicatie presenteert XXS Dutch Design. De tentoonstelling toont werk van grote namen uit de Nederlandse kunst en vormgeving op klein formaat. De ontwerpprocessen van bijzondere Nederlandse postzegels van onder andere Irma Boom, Dick Bruna, Anton Corbijn, De Designpolitie, Piet Paris en Joost Swarte zijn vanaf 28 november te zien in het museum in Den Haag. Koning Willem-Alexander neemt op 27 november de eerste nieuwe koningspostzegel in ontvangst.

Campagnebeeld XXS Dutch Design

Campagnebeeld XXS Dutch Design

Voor veel ontwerpers is het maken van een postzegel een grote eer. In Nederland geeft PostNL opdracht tot het ontwerpen van nieuwe postzegels. Deze opdracht wordt niet alleen gegeven aan grafisch vormgevers, maar ook aan tekenaars, illustratoren, fotografen, architecten en beeldend kunstenaars.

Aanleiding voor de tentoonstelling is het ontwerp voor de koningspostzegel. Deze postzegel krijgt een belangrijke plek in de tentoonstelling en ook het ontwerpproces wordt getoond. Bij de persoonlijke overhandiging aan Koning Willem-Alexander wordt bekend gemaakt wie deze postzegel ontworpen heeft. De presentatie vindt plaats op 27 november, hiermee wordt tevens XXS Dutch Design geopend.

In de tentoonstelling toont het Museum voor Communicatie werk van geselecteerde ontwerpers. Naast de postzegels worden één of enkele voorwerpen die kenmerkend zijn voor het werk van deze ontwerper getoond, zoals een mode-illustratie van Piet Paris, of een foto gemaakt door Anton Corbijn. Hoe verhoudt de postzegel, een ontwerp op heel klein formaat, zich tot het gewone werk van de kunstenaar?

Naast de moderne zegels geeft XXS Dutch Design ook een overzicht van de Nederlandse koningszegels die sinds 1852 uitgebracht werden: van Koning Willem III tot Koning Willem-Alexander. De postzegel met het portret van koningin Beatrix, gemaakt door Vincent Mentzel, Peter Struycken en Gerard Unger, was een duidelijke breuk met eerdere koningszegels. Wat voor postzegel zal vanaf 2014 onze post sieren?

XXS Dutch Design is van 28 november tot 29 juni 2014 geopend voor publiek en is in samenwerking met PostNL gemaakt. De nieuwe koningszegel is vanaf begin 2014 verkrijgbaar.

www.muscom.nl // www.postnl.nl