Persbericht
Nieuwe werken in Vincent. Het Van Gogh Museum in de Hermitage Amsterdam
Knotwilg en Zelfportret met strohoed te zien in Hermitage Amsterdam

Amsterdam 14 februari 2013 – Tot 13 maart is de aquarel Knotwilg (1882) van Vincent van Gogh te zien in de Hermitage Amsterdam tijdens de Van Gogh Museum presentatie Vincent. Dit werk is een van de meest representatieve waterverftekeningen uit Van Goghs Haagse periode en is in 2012 aangekocht door het museum, onder andere met steun van de BankGiro Loterij. Bovendien is het schilderij Zelfportret met strohoed (1887) weer terug na een succesvolle tentoonstelling in Denver. Een nieuwe selectie brieven en tekeningen is eveneens te zien. Vanwege hun gevoeligheid voor licht worden deze slechts zelden getoond. Deze zijn allen tot en met 25 april in de Hermitage Amsterdam te bewonderen.

image006
Knotwilg is gemaakt in Den Haag in juli 1882, een periode waarin Van Gogh voor het eerst meerdere grote en volwaardige aquarellen vervaardigde. Van al deze waterverftekeningen is het nu juist deze waarover hij zelf het meest tevreden was zo schreef hij in een van zijn brieven. Knotwilg is uitgeroepen tot beste nieuwe aanwinst van het jaar in 2012 door het Britse Apollo Magazine.

De presentatie Vincent is nog te bezoeken tot en met 25 april in de Hermitage Amsterdam. Op 1 mei 2013 heropent het Van Gogh Museum de deuren van het gebouw aan het Museumplein met de jubileumtentoonstelling Van Gogh aan het werk.