10 Topstukken – 1001 Verhalen:
kinderen schrijven mee aan een spannend verhaal bij topstukken uit het Kröller-Müller Museum. Uniek project in samenwerking met kinderboekenauteur Lydia Rood

Otterlo, 27 februari 2013

Op 15 maart opent in het Kröller-Müller Museum de bijzondere, interactieve kindertentoonstelling 10 Topstukken – 1001 Verhalen. Samen met veelbekroond kinderboekenauteur Lydia Rood en literair kindertijdschrift Boekieboekie verzamelt het museum zoveel mogelijk verhalen, gedichten en tekeningen van kinderen bij 10 beroemde kunstwerken uit de collectie van onder anderen Keith Haring, Bart van der Leck en Charley Toorop. De tentoonstelling is te zien tot en met 1 september 2013.

De rode draad in de tentoonstelling is de spannende raamvertelling ‘De jongen met het doosje’. De vertelling begint bij het schilderij Jongen in interieur (Herman) van Chris Beekman en heeft twee verhaallijnen: het ‘verhaal van de hond’ en het ‘verhaal van het paard’. Maar de verhalen zijn nog niet af. Lydia Rood bedacht talloze aanknopingspunten, waar kinderen (van 7-12 jaar) hun eigen, zelfverzonnen avonturen kunnen toevoegen. Schrijven, dichten, tekenen, alles mag. En meedoen kan overal: in het museum natuurlijk, maar ook thuis, of op het smartboard in de klas, via de speciale website: www.kmm.nl/10Topstukken. Hier worden alle verhalen verzameld en is de raamvertelling te beluisteren, voorgelezen door Lydia Rood.

“Ik heb iets. Het is mijn geheim. Ik heb het onder de vuilnisbak gevonden, vroeger, vóór ik weg moest. Het doosje had ik al; het rook naar bomen ver weg. Ik stopte het geheim erin en toen was het van mij”. – Lydia Rood ‘De jongen met het doosje’

Tot 1 september 2013 zullen de tentoonstelling en het verhaal blijven ‘groeien’. Elke twee weken maakt Lydia Rood een persoonlijke keuze uit alle inzendingen op de website. Deze avonturen krijgen een plekje in de tentoonstelling. Tot het verhaal klaar is en de ruimtes geheel gevuld. Met 1001 verhalen van kinderen!