Persbericht
Berg en Dal, 14 februari 2013
Jetty Mathurin verbindt zich aan Afrika Museum

Taante

Het Afrika Museum in Berg en Dal en actrice Jetty Mathurin zijn een intensieve samenwerking aangegaan. Mathurins alter-ego ‘Taante’ vormt de rode draad in een nieuwe educatieve lijn voor bezoekers van 4 tot en met 12 jaar. Aan de hand van haar eigen familiegeschiedenis leidt Taante kinderen op een vrolijke manier rond door het museum.

Taante
Taante is het alter-ego van actrice en cabaretière Jetty Mathurin. Zij is een “vrijwilligster in de bemoeizorg”, een liefdevolle, goedbedoelende, maar ook bemoeizuchtige oude dame die, met onmiskenbare wortels in Suriname, op eigenzinnige wijze midden in de Nederlandse samenleving staat. Taante weet als geen ander Tropische hartelijkheid te combineren met Westerse nuchterheid. Veelal gebaseerd op eigen ervaring kan Taante haar omgeving haarfijn analyseren en met ontwapenende humor aan de kaak stellen. Ze deelt ferme schouderkloppen uit en soms laat Taante op haar manier mensen (opnieuw) met elkaar kennismaken of elkaar motiveren. Ze is wat je noemt een ‘uitgekookte Taante’ die niet alleen harten opent maar ze ook verovert!
Het karakter ‘Taante’ wordt vast onderdeel van het kinderaanbod in het museum en daarmee verbindt Mathurin haar alter-ego voor lange tijd aan het museum.

Taante in de tentoonstellingen
In de eerste helft van 2013 wordt een deel van de semi-permanente opstelling in het museum opnieuw ingericht. Deze herinrichting wordt aangegrepen om het aanbod voor kinderen in het Binnenmuseum uit te breiden en Taante speelt daarin de hoofdrol. Op verschillende plaatsen duikt ze op kinderooghoogte op in videoschermen, spelletjes en op tekstborden en nodigt kinderen uit om te voelen, kijken, luisteren en spelen. Met haar humoristische verhalen en uitleg brengt ze de collectie op een vrolijke manier tot leven en laat ze jonge bezoekers actief kennis maken met de collectie en de thema’s van het museum.

Jetty Mathurin
Jetty Mathurin (1951, Paramaribo) is een creatieve duizendpoot die bij het grote publiek vooral bekend is als Smorrie uit de serie Vrouwenvleugel. Op televisie was zij daarnaast o.a. te zien in Oppassen, Bradaz, Otje en het Klokhuis. In de 25 jaar dat ze in het theater staat maakte ze negen solovoorstellingen, speelde ze in producties als ‘De koningin van Paramaribo’, de musical ‘Daddy Cool’ en maakte ze talloze voorstellingen op maat voor bedrijven en overheidsinstellingen.
Voordat ze haar creatieve carrière begon, werkte Mathurin als lerares en logopediste. Haar ervaring in het onderwijs en het theater vormen het perfecte uitgangspunt voor haar betrokkenheid bij de educatieve lijn in het Afrika Museum.
Vanaf 2 juni 2013 kunnen bezoekers in het Afrika Museum kennismaken met Taante.
Afrika Museum, Postweg 6, Berg en Dal (bij Nijmegen)
Openingstijden:
maandag t/m vrijdag: 10.00-17.00 uur
1 nov – 1 apr: maandag gesloten
zaterdag, zon- en feestdagen: 11.00-17.00 uur