PERSBERICHT

30 augustus 2012

Jameszoo maakt exclusieve track van jouw ‘geluid van Nederland’

 Muzikant Jameszoo gaat als ambassadeur van Het Geluid van Nederland een exclusieve track maken. Hij gebruikt hiervoor nieuwe klanken die door gebruikers van het geluidenplatform worden geüpload en fragmenten uit het unieke geluidenarchief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. De geluiden kunnen door iedereen worden geüpload via www.geluidvannederland.nl/jameszoo of met de geluidenjager-app.

Het Geluid van Nederland maakt het geluidenarchief van Beeld en Geluid online beschikbaar en nodigt mensen uit om nieuwe geluiden toe te voegen. Muzikaal talent en getraind oor Jameszoo (Mitchel van Dinther, 21) is benoemd tot ambassadeur van het project. In deze rol zal hij bijdragen tot het bekend maken van dit unieke klankenarchief, dat meer dan 2.000 geluiden online beschikbaar stelt onder een open licentie. Het geluidenarchief beslaat meer dan 40 jaar Nederlandse geluidengeschiedenis. Daarnaast worden mensen gevraagd om hun eigen geluiden op te nemen, zodat de collectie steeds actueel blijft. Al vele mensen hebben een bijdrage geleverd aan het project.

Jameszoo staat als muzikant bekend om zijn gebruik van natuur- en dierengeluiden. Voor Het Geluid van Nederland zal hij allerlei geluiden uit het geluidenarchief hergebruiken en remixen met zijn eigen opnames. In een interview met het Geluid van Nederland zegt Jameszoo alle geluiden goed te kunnen gebruiken:  “Het idee achter een track is altijd anders, al klinkt het natuurlijk wel altijd als Jameszoo. Eigenlijk is alles wat ik op het podium vertaal een stukje van mijn ziel. Natuurlijk hoop ik dat iedereen mooie geluiden uploadt, dan komt de inspiratie vanzelf wel”.

Mensen die kans willen maken in de mix van Jamzeszoo terecht te komen, kunnen tot 16 december via de website van Het Geluid van Nederland of via de speciale geluidenjager-app hun geluiden indienen. De app is beschikbaar voor zowel iPhone- als Android-telefoons. De ambassadeur zal uit alle inzendingen die voorzien zijn van de tag ‘Jameszoo’ tien geluiden kiezen om een track van te maken. Het resultaat wordt begin 2013 bekend gemaakt. Alle voor Jameszoo ingezonden geluiden worden, net als de rest van de collectie, onder een open licentie beschikbaar gesteld. Zo kunnen ook andere muzikanten en creatievelingen de geluiden gebruiken voor nieuwe producties.

Naast de samenwerking met Jameszoo lopen er nog andere initiatieven waarmee het Geluid van Nederland creatief hergebruik wil stimuleren en het geluidenarchief wil verrijken. De komende weken worden er drie wedstrijden georganiseerd waarbij mooie prijzen te winnen zijn. Bezoek de website om te lezen hoe deelnemers mee kunnen doen.