De nationale iSPEX meetcampagne in 2013 krijgt vervolg met iSPEX-EU!

Van 1 september tot 15 oktober 2015 gaan ditmaal in verschillende grote steden door heel Europa, waaronder Athene, Barcelona, Londen en Milaan, burgerwetenschappers de straat op om de lucht in hun stad te bemeten met iSPEX.

iSPEX: “Het iSPEX project organiseert deze meetcampagne in het kader van het Internationaal Jaar van het Licht 2015 en als onderdeel van LIGHT2015, een project dat wordt gefinancierd binnen Horizon2020, het onderzoek- en innovatieprogramma van de Europese Commissie.

In de afgelopen maanden werkte het iSPEX team nauw samen met een groot aantal internationale partners om de start van iSPEX-EU in een tiental van Europa’s bekendste steden mogelijk te maken. Op 1 september gaat de meetcampagne van start in Athene, Barcelona, Belgrado, Berlijn, Kopenhagen, Londen, Manchester, Milaan en Rome. Gedurende de daarop volgende weken zullen in elk van deze steden honderden burger- en professionele wetenschappers op wolkeloze dagen met iSPEX het fijnstof in hun stad gaan meten.

Voor de meetcampagne zijn in totaal 9.000 opzetstukjes beschikbaar en in de deelnemende steden uitgedeeld. Helaas, vanwege dit beperkte beschikbare aantal, kunnen we in Nederland ditmaal geen nieuwe opzetstukjes uitdelen. Maar natuurlijk mag ook Nederland niet aan deze campagne ontbreken. Nam je deel aan de meetcampagne in 2013? Haal dan je iSPEX opzetstukje onder het stof vandaan en doe mee met ook dit Europese experiment!

Van 1 september tot 15 oktober kun je op alle dagen met iSPEX naar buiten om metingen van de wolkeloze lucht te doen. Met behulp van jouw iSPEX metingen en die van duizenden andere burgerwetenschappers gaan we zo het fijnstof in zowel Nederland als in de verschillende deelnemende Europese steden in beeld brengen.’

Lees meer over iSPEX-EU op www.ispex-eu.org. Meedoen? Installeer dan ook de nieuwste, internationale van de iSPEX-app voor de iPhone 4(s), 5(s). Volg de meetcampagne op twitter @ispex_eu, en de Nederlandse activiteiten via #Nederland en natuurlijk via @ispexnl.”