..Op een koude winterdag op 12 januari 1807 om kwart over vier ’s middags, ten tijde van de Franse bezetting, ontplofte bij, wat nu het van de Werffpark is, een kruitschip; met een immens grote drukgolf zoals bij de kruitramp in Enschede. De ramp kostte aan 151 mensen het leven en meer dan 2000 mensen raakten gewond.
In opdracht van het Stedelijk Museum De Lakenhal te Leiden maakte Infofilm/Museummedia (producent van nieuwe media voor musea) een boeiende reconstructie-animatie van deze historische ramp.

Deze animatie is te zien in de nieuwe tv-serie DE IJZEREN EEUW van NPO/VPRO. De NTR en VPRO maken een nieuwe geschiedenisserie, die vanaf 3 april is te zien op NPO2. Na de succesvolle serie De Gouden Eeuw uit 2012 is er nu aandacht voor de negentiende eeuw – onder de titel De IJzeren Eeuw. Hans Goedkoop is presentator. Het zijn 13 afleveringen.

Meer info over de buskruitramp.

Naast de televisieserie De IJzeren Eeuw, staat dit tijdperk ook centraal in een website, een tentoonstelling, een boek, een versie voor schooltv en een familieserie. In het Amsterdam Museum is vanaf 6 maart in de tentoonstelling ‘De IJzeren Eeuw’ te zien.

De website bij de IJzeren Eeuw krijgt de vorm van een tijdschrift, getiteld IJzer. Niet toevallig een tijdschrift want deze publicaties werden in de 19e eeuw voor het eerst op grote schaal gelezen. De belangrijkste thema’s uit de IJzeren Eeuw worden behandeld in vijf online magazines, speciaal ontworpen voor gebruik op tablet en mobiel.

Het Amsterdam Museum presenteert, samen met de NTR/VPRO, de tentoonstelling De IJzeren Eeuw. Hierin worden topstukken uit eigen collectie, maar ook uit musea en archieven uit binnen- en buitenland bijeengebracht. Samen met historisch beeldmateriaal en persoonlijke verhalen illustreren zij deze periode, het begin van het moderne Nederland.