28 maart: Opening tentoonstelling ‘In Stelling Gebracht’ in Historisch Museum Haarlemmermeer

Historisch Museum Haarlemmermeer nodigt iedereen uit voor de feestelijke opening van de tentoonstelling ‘In Stelling Gebracht – De Geniedijk en de forten in Haarlemmermeer’ op 28 maart om 16.00 uur. De opening wordt verricht door Joke Geldhof, Gedeputeerde Provincie Noord-Holland. U kunt de opening gratis bijwonen. De hapjes worden verzorgd door dag- en werkcentrum Spoorzicht ‘Ons tweede thuis’ te Nieuw-Vennep.
Van 15.15 tot 16.00 uur is er speciaal voor (klein)kinderen vanaf 7 jaar een workshop ‘gieten van tinnen soldaten’, begeleid door een tingieter. Hiervoor kan men zich aanmelden via infohmh@xs4all.nl.

Jaarlijks organiseert Historisch Museum Haarlemmermeer een grote thema tentoonstelling over een onderdeel van of ontwikkeling in Haarlemmermeer. De tentoonstelling ‘In Stelling Gebracht’ gaat over het verdedigingswerk De Stelling van Amsterdam dat ook door Haarlemmermeer heen loopt en een belangrijk deel uitmaakt van het lokale landschap. De tentoonstelling wordt officieel geopend op zaterdag 28 maart en is te zien tot januari 2014.

Sinds 1996 prijkt de Stelling van Amsterdam op de UNESCO Werelderfgoedlijst, in goed gezelschap van o.m. de Chinese muur en de pyramides in Egypte.
De voor veel Nederlanders onbekende stelling, een tussen 1881 en 1914 gebouwde linie van zesenveertig Forten en batterijen rond Amsterdam, ligt in het landschap verborgen. De forten zijn het meest zichtbaar. Ook kanalen, dijken, dammen, sluizen en magazijnen horen bij de stelling.
Het buiten de Stelling liggende land kon men inunderen, d.w.z. zo’n dertig centimeter onder water zetten. Niet diep genoeg voor schepen en te diep voor man en paard. Zo kon men Amsterdam verdedigen. Door de komst van bewapende vliegtuigen verloor de stelling haar waarde. Zij heeft nooit als verdedigingswerk gefunctioneerd. Toch heeft Defensie de stelling lang beheerd, waardoor het verdedigingswerk in zijn geheel behouden is gebleven.
Met de opvallende Geniedijk maakt de stelling deel uit van het noorden van de Haarlemmermeerpolder. De Geniedijk begint bij Fort bij Vijfhuizen aan de Cruquiusdijk en loopt via Fort bij Hoofddorp naar Fort bij Aalsmeer aan de Aalsmeerderdijk.

Praktische informatie:
Historisch Museum Haarlemmermeer is te vinden aan de Bosweg 17, tussen Claus Event Center en Courtyard hotel in. De opening is op 28 maart vanaf 16.00 uur, gratis toegang. De workshop ‘Tinnen soldaatjes gieten’ is vanaf 15 uur voor kinderen vanaf 7 jaar, maar mag ook door enthousiaste volwassenen bijgewoond worden. Voor deze workshop dient men zich aan te melden via infohmh@xs4all.nl.
Historisch Museum Haarlemmermeer is vanaf 1 april geopend van dinsdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur. De toegang is de reguliere entreeprijs van €4,00 voor volwassenen en gratis met een museumkaart.
U kunt de musea online vinden via www.historisch-museum-haarlemmermeer.nl en www.museumdecruquius.nl. Ook op Facebook en Twitter zijn ze te vinden.