ICOM Nederland heeft een driejaarlijkse prijs ingesteld, voor een innovatieve studie naar internationale ontwikkelingen in het museale veld. In 2012 is de eerste ICOMscriptieprijs uitgereikt aan Marliene Stolker van de Reinwardt Academie. De volgende scriptieprijs zal op 5 november 2015 uitgereikt worden.

De winnaar krijgt behalve € 1500 de uitnodiging om naar de General Conference te gaan, die driejaarlijks plaatsvindt. Hiervoor stelt ICOM Nederland € 500 reiskosten beschikbaar. De wereldwijde ICOM conferentie wordt op een steeds wisselende locatie in de wereld georganiseerd. In 2016 vindt deze van 3 tot 9 juli plaats in Milaan .

Wil je meedoen?

Hieronder vind je de criteria voor deelname.

  • Het is een eigenzinnig, gedurfd en vernieuwend onderzoek over het museale veld met een internationale focus.
  • Het betreft onderzoek dat is gedaan in het kader van een succesvol afgeronde bachelor- of masterstudie aan een Nederlandse hogeschool of universiteit in het studiepjaar 2014/2015.
  • Het onderzoek mag niet zijn gepubliceerd voordat de jury de uitslag van de prijsvraag bekendmaakt.

Kandidaten met een scriptie die voldoet aan de criteria kunnen tot 1 september 2015 een digitale versie van hun scriptie mailen, met een begeleidende brief en complete contactgegevens naar scriptieprijs@icomnederland.nl, t.a.v. ICOM scriptieprijs 2015.

De jury

Een vakkundige jury beoordeelt de scripties. De jury verandert elke drie jaar van samenstelling, met in ieder geval vertegenwoordiging vanuit het bestuur van ICOM Nederland. De jury samenstelling van 2015 is als volgt: Hanna Pennock (programmaleider Veilig Erfgoed bij RCE, voorheen Director General bij ICOM Internationaal), Gàbor Kozijn (coördinator communicatie Erfgoedwet bij RCE), Janrense Boonstra (voorzitter ICOM Nederland), Arnoud van Aalst (bestuurslid ICOM Nederland).

Selectieprocedure

Uit de ingezonden scripties zullen er drie worden genomineerd. De genomineerden krijgen de gelegenheid om hun onderzoek te pitchen tijdens de Algemene Ledenvergadering van ICOM Nederland op 5 november 2015. Over de uitslag van de prijsvraag kan niet worden gecorrespondeerd. Bij onvoldoende inzendingen van voldoende kwaliteit is de jury gerechtigd geen prijs toe te kennen.

Vragen over de scriptieprijs?

Stel ze via scriptieprijs@ICOMNederland.nl