PERSBERICHT Het Nieuwe Instituut
Rotterdam – woensdag 28 augustus 2013

Het Nieuwe Instituut maakt HOT100 e-cultuurtalenten van 2013 bekend
Het Nieuwe Instituut maakt vandaag de HOT100 2013 bekend: de beste alumni op het gebied van kunst, media en technologie. Op 27 en 28 september 2013 onderscheidt Het Nieuwe Instituut de HOT100 tijdens TodaysArt, en verschijnt voor de zevende keer het jaarlijkse HOT100-talentenboek.

De HOT100 e-cultuurtalenten experimenteren, werken en spelen met de betekenis van nieuwe technologische ontwikkelingen. De studenten zijn voorgedragen aan Het Nieuwe Instituut door ruim dertig opleidingen uit het digitale tijdperk zoals interaction design en game design, maar ook opleidingen voor architectuur, mode en film waar digitale ontwikkelingen een steeds belangrijkere rol spelen. Iedere opleiding kon drie afstudeerders nomineren, waaruit Het Nieuwe Instituut de meest talentvolle heeft geselecteerd: de HOT100.

De HOT100 van 2013 zijn online te bekijken op pinterest.com/thenewinstitute. Het talentenboek wordt gepresenteerd tijdens de HOT100 CLUB netwerkborrel op 27 september. Dit jaar is de zevende editie van de HOT100, talenten uit vorige jaren zijn onder meer Nalden, Sander Veenhof en Lotte Meijer.

Opvallende projecten van HOT100
Voorbeelden van opvallende projecten van de HOT100 2013 zijn: Grandma the Hacker van Sina Kazemi, een platform dat ouderen de hacker-mentaliteit bijbrengt en ze de mogelijkheid biedt producten aan te passen op basis van eigen ideeën; Napkin Game Studio van Stefan Wijnker, de eerste game development app die het mogelijk maakt met je smartphone complete games te ontwikkelen; en een visualisatie van de emoties in tweets rond Project X Haren door Anne Burgaud.

Ontmoet de HOT100
De HOT100-dagen tijdens TodaysArt plaatsen de talenten in het centrum van de macht: het voormalige gebouw van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Den Haag. Wat zouden de HOT100 2013 doen als zij het voor het zeggen hadden? Op 27 september gaan zij in de HOT100 WORKSHOP aan de slag met vragen die te maken hebben met maatschappelijke systemen en sectoren die aan een frisse herziening toe zijn.

Aansluitend is de HOT100 CLUB netwerkborrel en de presentatie van het HOT100-talentenboek. Aanmelden voor de netwerkborrel kan via Flora van Gaalen: f.vangaalen@hetnieuweinstituut.nl.

Op 28 september is de HOT100 SHOW, waar de talenten zich met installaties, korte lezingen en andere acties presenteren aan bezoekers van TodaysArt. Voor meer informatie over de kaartverkoop van TodaysArt, bezoek www.todaysart.nl.

Over Het Nieuwe Instituut
Het Nieuwe Instituut start dit najaar met een meerjarig tentoonstellings-, onderzoeks- en studioprogramma. Het Nieuwe Instituut is ontstaan op 1 januari 2013 uit een fusie van het Nederlands Architectuurinstituut, Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode en Virtueel Platform, kennisinstituut voor e-cultuur. www.hetnieuweinstituut.nl