Achtergrond en doel

(BRON) In het project ‘Het Geluid van Nederland’ worden de Eigen Opnames uit het unieke geluidenarchief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid beschikbaar gemaakt. Deze collectie bestaat uit zo’n 10.000 geluidsopnames uit de jaren ‘50 tot de jaren ’90: van paardentrams en straatverkopers tot rellen in Amsterdam en de Elfstedentocht van 1986. Daarvan wordt in dit project een selectie van 2.000 geluiden beschikbaar gemaakt. Deze collectie geeft inzicht in het veranderende geluidsbeeld van Nederland.

Het doel van Het Geluid van Nederland is om deze collectie vol ‘verdwenen geluiden’ voor een breed publiek online toegankelijk te maken en vervolgens aan te vullen. Dat willen we doen met de hulp van actieve gemeenschappen van geluidenjagers en -spotters en andere geïnteresseerden die hun bijdrage willen leveren. Met hun hulp willen we de collectie aanvullen met, bijvoorbeeld, persoonlijke (historische) geluidsarchieven en recente geluiden uit het hele land. Alle geluiden, oud en nieuw, worden op de kaart-applicatie van deze website samengebracht.

Hergebruik en onderzoek

De collectie geluiden wordt met dit project online toegankelijk gemaakt voor raadpleging én hergebruik, onder de Creative Commons licentie Naamsvermelding-GelijkDelen-licentie. Deze licentie geeft geïnteresseerden expliciet toestemming om de geluiden te ‘remixen’ en te verspreiden, zolang zij hierbij de herkomst van de geluiden vermelden en de resultaten van het hergebruik onder dezelfde voorwaarden delen. Nieuwe bijdragen aan de collectie door deelnemers aan het project worden onder dezelfde licentie beschikbaar gemaakt, zodat hergebruik van deze geluiden ook mogelijk is.

Het digitaliseren en ontsluiten van het geluidenarchief schept een goed beeld van hoe Nederland in de loop van de tijd van ‘toon’ veranderd is. Dit is bijvoorbeeld interessant voor historici of onderzoekers.

Hoe je kunt bijdragen

Dit online beschikbare en open archief vol ‘verdwenen geluiden’ willen wij aanvullen. We hebben daar jouw hulp bij nodig! Je kunt ons helpen door:

Mobiele applicatie:

De apps komen op korte termijn beschikbaar! Gebruik tot die tijd de website (zie hieronder).

Website:

  • Informatie over geluiden toe te voegen, bijvoorbeeld informatie over waar het geluid is opgenomen of waarvan het geluid een opname is.
  • Geluiden uit je eigen collectie toe te voegen.
  • Zelf geluiden, trefwoorden of beschrijvingen te suggereren.

Professionele en amateurgeluidsontwerpers, mediakunstenaars, producenten of andere geïnteresseerden kunnen op basis van het archief nieuwe creaties produceren en uploaden.

Beschrijven

Voor hergebruik is het van belang dat de collectie beter beschreven wordt, zodat deze eenvoudig doorzoekbaar is. Om dit te verbeteren en te automatiseren, werken we samen met onderzoekspartners STEIM en de faculteit Kunst en Muziektechnologie van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU).

Mogelijk gemaakt door

Het Geluid van Nederland is een project van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, De Auditieve Dienst en Kennisland. De Eigen Opnames uit het geluidenarchief van Beeld en Geluid zijn gedigitaliseerd in het kader van het digitaliseringsprogramma Beelden voor de Toekomst. Het Geluid van Nederland wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van Stichting Doen en de BankGiro Loterij.

Het Geluid van Nederland is een project van Kennisland, De Auditieve Dienst en
het Nederlands Instiuut voor Beeld en Geluid is mogelijk gemaakt door Stichting DOEN en de BankGiro Loterij