Persbericht
Berg en Dal, 16 mei 2013

Het Afrika Museum in de 21ste eeuw – Oude en nieuwe kunst verbonden
 
Op zondag 2 juni a.s. vindt in het Afrika Museum bij Nijmegen de opening plaats van twee nieuw ingerichte museumzalen. De zaalopstelling met de titel: ‘Het Afrika Museum in de 21ste eeuw – Oude en nieuwe kunst verbonden’ toont een brede selectie van traditionele en hedendaagse kunst uit Afrika en de Afrikaanse diaspora.  Bij de nieuwe presentaties is gekozen voor een lichte ruimtelijkheid en een heldere verdeling in thema’s die zorgen voor een verbinding van de geschiedenis én de actualiteit van interculturele ontmoetingen.

Sinds de jaren 1990 besteedt het Afrika Museum naast ‘traditionele’ kunst- en gebruiksvoorwerpen ook aandacht aan hedendaagse kunst uit Afrika. Bovendien heeft een belangrijke regionale en thematische uitbreiding plaatsgevonden met een verzameling hedendaagse kunstwerken uit de zogenoemde Afrikaanse diaspora.

Richtinggevend voor dit nieuwe beleid is het wereldwijde perspectief dat het museum uitdraagt. Hierdoor wordt de traditionele Afrikaanse kunst niet alleen verbonden met de hedendaagse artistieke uitingen op het continent zelf, maar ook met de kunstproductie in de diaspora gebieden als Noord- en Zuid Amerika en het Caribisch gebied, met eilanden als Cuba, Haïti en Curaçao.

De tentoongestelde werken zijn ondergebracht in thema’s waarin geschiedenis en actualiteit samenkomen. Voorwerpen uit de populaire beeldcultuur, zoals strips, reclameposters en speelgoed, laten zien hoe Europeanen hun visie op de Afrikaanse medemens decennia lang tot uitdrukking brachten. Met het onderwerp ‘slavernij en diaspora’ gaan we terug in de tijd  om via de werken van hedendaagse kunstenaars uit de Afrikaanse diaspora weer terug te keren naar het heden. Getoond wordt hoe invloedrijk de Afrikaanse erfenis buiten het continent heden ten dage is.

Met het thema ‘Westerse visies’ wordt nader ingegaan op de geschiedenis van het westerse kijken naar Afrikaanse kunst. Hoe Afrikaanse kunstenaars en hun publiek de eigen kunstwerken ervaren en beoordelen is te zien in het laatste deel van deze presentaties in zaal 1 en 2.

‘Het Afrika Museum in de 21ste eeuw – Oude en nieuwe kunst verbonden’ is te zien vanaf 2 juni 2013.
Tijdens de publieksopening op 2 juni vinden rondleidingen plaats door de nieuwe museumzalen alsmede de workshops ‘Pindakaas maken’, ‘Kunst om op te vreten‘ en ‘Afrikaanse muziek’.

Afrika Museum, Postweg 6, Berg en Dal (bij Nijmegen)
www.afrikamuseum.nl
Openingstijden:
maandag t/m vrijdag 10.00-17.00 uur
zaterdag, zon- en feestdagen 11.00-17.00 uur