Persbericht
Delft, 26 augustus 2013

Tentoonstelling Hemelse Klanken in het Prinsenhof verlengd

Nog tot en met zondag 22 september komen hemelse klanken uit Museum Het Prinsenhof. De tentoonstelling Hemelse Klanken. Muziek en erediensten in de Delftse kerken is verlengd. In deze unieke presentatie zijn meer dan 60 religieuze voorwerpen uit negen Delftse kerken nu nog langer te bewonderen. Daarnaast zijn ook foto’s van zeven voorgangers en alle Delftse kerkinterieurs te bekijken.

Speciale rondleiding
Tijdens Open Monumentendag op zondag 15 september organiseert Museum Het Prinsenhof gratis speciale rondleidingen door de tentoonstelling Hemelse Klanken om 13.00 uur, 14.00 uur en 15.00 uur. Er kunnen maximaal 20 personen per rondleiding mee, dus wees er op tijd bij.

Tegenstellingen en overeenkomsten
Eeuwenlang hebben kerken elkaar vervolgd, gediscrimineerd en genegeerd, ook in Delft. De tentoonstelling Hemelse Klanken belicht de verschillen en overeenkomsten tussen de muziek en erediensten in de protestantse en de katholieke kerken. Zo zijn bijvoorbeeld de rol van de Maagd Maria, heiligenverering en rituelen in de katholieke kerk een ergernis voor de protestanten, die alles afwijzen wat niet in de bijbel stond. Maar er zijn natuurlijk ook grote overeenkomsten; in alle kerkdiensten wordt God aanbeden en Zijn lof bezongen.

Pas in de laatste vijftig jaar is er meer onderling contact tussen de kerken in Delft. De nadruk ligt steeds minder op de verschillen en steeds meer kijken de kerken naar dat wat hen bindt. Het ontstaan en het succes van de Stichting Kerkelijk Erfgoed Delft is een voorbeeld van die veranderende houding.

De tentoonstelling Hemelse Klanken. Muziek en erediensten in de Delftse kerken is tot stand gekomen in samenwerking met Stichting Kerkelijk Erfgoed Delft en Delfts Chamber Music Festival en is mede mogelijk gemaakt door Stichting Stalpaert van der Wiele en M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting.

T/m 22 september in Museum Het Prinsenhof, Sint Agathaplein 1, Delft
www.prinsenhof-delft.nl