Persbericht Otterlo, 12 juli 2013

Helene Kröller-Müller Fonds gelanceerd ABN AMRO Bank draagt als eerste een steentje bij

450-pix-persbericht_gs20988

Ter ere van het 75-jarige bestaan van het Kröller-Müller Museum namen politicus Alexander Pechtold en actrice Johanna ter Steege het initiatief tot de oprichting van het Helene Kröller-Muller Fonds. Zo tonen zij hun liefde voor dit ‘mooiste museum van Nederland’. Het Helene Kröller-Müller Fonds heeft zich op 12 juli officieel voorgesteld aan de buitenwereld. ABN AMRO Bank maakte bekend het fonds te ondersteunen met een bedrag van € 75.000 door zich als eerste in te schrijven in het ‘Gulden Boek’ van het Helene Kröller-Müller Fonds.

Gerrit Zalm, voorzitter Raad van Bestuur ABN AMRO: ‘Met ruim 300.000 bezoekers per jaar en een indrukwekkende collectie moderne en hedendaagse kunst is het Kröller- Müller Museum een van de belangrijkste musea in Nederland. Mede dankzij het Helene Kröller-Müller Fonds blijft deze collectie toegankelijk voor een groot publiek en kan het museum zijn educatieve aanbod blijvend vernieuwen. ABN AMRO draagt daar, als eerste Founding Partner van het fonds, graag een steentje aan bij.’

De kunstwerken op hun best tonen; grote, baanbrekende tentoonstellingen organiseren; kinderen en jongeren laten ervaren dat je op kunst nooit uitgekeken raakt. Dat zijn drie doelen die het Helene Kröller-Müller Fonds zich heeft gesteld. Concreet betekent dit dat het Fonds ondersteuning biedt aan restauraties, grote publiekstentoonstellingen en educatieve projecten. Een omschrijving van de projecten waar het Fonds zijn ondersteuning aan wil gaan geven is te vinden op hkmfonds.nl.

Net als de grondleggers van het museum, Helene en Anton Kröller-Müller, doet dit Fonds een beroep op particulieren en bedrijven om hun droom ‘een eigen Huis voor de Kunst’ waar te maken. Deze Gulden Boekers doneerden jaarlijks 500 gulden. Nu, in de 21ste eeuw, kunnen particulieren weer lid worden van zo’n exclusieve club van begunstigers. Zij kunnen Gulden Boeker, Zilveren Boeker of Bronzen Boeker worden, door eenmalig of vijf jaar lang jaarlijks een bedrag aan het Helene Kröller-Müller Fonds te schenken.