‘Graffiti. New York meets the Dam’ vanaf 18 september 2015 t/m 24 januari 2016 te bezichtigen
In het Amsterdam Museum is vanaf 18 september de tentoonstelling ‘Graffiti. New York meets the Dam’ te zien. Daarmee heeft het museum een primeur: niet eerder werd een tentoonstelling gewijd aan graffiti in New York en Amsterdam. Met meer dan 200 voorwerpen wordt het verhaal verteld hoe graffiti in het New York van de jaren ’80 hoogtij vierde en hoe Amsterdamse graffitischrijvers zich hierdoor lieten inspireren. Het Amsterdam Museum haalt speciaal voor deze gelegenheid werken van grote New Yorkse namen zoals Keith Haring, Lee Quiñones en Lady Pink naar Nederland. Hun verhaal wordt aangevuld met werk uit de hoofdstedelijke graffiti-scene. Daarbij is niet eerder getoond werk te zien van graffitikunstenaars zoals Shoe, Delta en Cat22, aangevuld met foto– en videomateriaal, schetsboeken (‘black books’) en objecten zoals kledingstukken. De tentoonstelling is tot en met 24 januari 2016 te bezoeken.
Graffiti. New York meets the Dam
De tentoonstelling ‘Grafitti. New York meets the Dam’ onderzoekt graffiti als cultureel fenomeen. Te zien is hoe Amsterdamse graffitikunstenaars (‘schrijvers’) zoals Shoe en Delta in de jaren ‘80 werden beïnvloed door Amerikaanse artiesten als Lee Quiñones, Dondi en Rammellzee. Ook is er aandacht voor de jaren ’70 toen Dr. Rat en Hugo Kaagman actief waren in de stad. De tentoonstelling toont aan de hand van historisch beeldmateriaal en objecten, zoals spijkerjasjes en black books, de ontwikkeling van graffiti als straatfenomeen naar geaccepteerde kunststroming. Daarnaast belicht de tentoonstelling het onderscheid tussen graffiti en street art. De tentoonstelling ‘Graffiti. New York meets the Dam’ laat zien hoe dertig jaar geleden een jonge generatie het straatbeeld veranderde. Die invloed is nog altijd merkbaar binnen muziek, mode en de hedendaagse beeldcultuur.
The Museum of the City of New York
Voor deze tentoonstelling werkt het Amsterdam Museum samen met The Museum of the City of New York. In 2014 organiseerde dit museum de hoog gewaarde tentoonstelling ‘City as canvas – graffiti art from the Martin Wong collection’. Namen als Keith Haring, Cey Adams, Crash, Futura 2000 en Daze maken deel uit van deze unieke collectie. Martin Wong (1946 – 1999) herkende de kunst van graffiti vroegtijdig en omarmde de beweging vanwege haar artistieke en culturele waarde, nog voor dit maatschappelijk was geaccepteerd. De werken in het Amsterdam Museum laten zien hoe graffiti in het New York van de jaren ‘80 hoogtij vierde en hoe Amsterdamse schrijvers zich hierdoor lieten inspireren. Graffitischrijver Mick la Rock (Aileen Middel) is door het museum aangetrokken als gastconservator voor deze tentoonstelling.
Amsterdam Museum
Het Amsterdam Museum vertelt het verhaal van de stad Amsterdam, over toen, nu en straks. Vier kernwaarden – ondernemerschap, vrijdenken, creativiteit en burgerschap – vormen de basis van het DNA van de stad. Aan de hand van deze begrippen wordt de geschiedenis tot leven gebracht en gekoppeld aan heden en toekomst. Het museum ziet het als haar maatschappelijke taak om het verhaal van Amsterdam toegankelijk te maken en aan een zo breed mogelijk publiek te presenteren. De tentoonstelling ‘Graffiti. New York meets the Dam’ wordt mede mogelijk gemaakt door The Netherland-America Foundation. De Stichting Amsterdam Museum wordt structureel gesteund door de Gemeente Amsterdam, de BankGiro Loterij en Allen & Overy.