Persbericht                                                                 
Berg en Dal, 16 januari 2013
Geluksmaand in het Afrika Museum

De maanden februari, maart, april en mei zijn door Stichting Museumkaart en BankGiro Loterij uitgeroepen tot dé Museummaanden van 2013. In deze periode dragen elke maand vier musea de eretitel Museum van de Maand. In totaal staan dus zestien musea in de schijnwerpers.

Het Afrika Museum bij Nijmegen is één van de vier musea die in de maand maart in de spotlights staan. Het museum roept maart uit tot ‘geluksmaand’ en ieder weekend vinden speciale geluksactiviteiten plaats.
Veel Afrikanen proberen het geluk naar zich toe te trekken: met krachtbeelden, amuletten of orakels, maar ook door voorouders en goden te raadplegen. Speciaal voor de ‘geluksmaand’ exposeert het museum enkele altaren die door kunstenaar Gerald Pinedo werden vervaardigd ter ere van de Orisha’s (Afrikaanse goden). Op dergelijke altaren brengen gelovigen offers om de Orisha’s gunstig te stemmen en hun hulp in te roepen.

Naast deze bijzonder expositie worden elke zondag ‘geluksactiviteiten’ georganiseerd. De rondleiding ‘geluk of ongeluk’ voert bezoekers langs objecten die het geluk kunnen beïnvloeden. In de familieworkshop maken kinderen en ouders samen een krachtbeeld dat geluk brengt.

Zondag 17 maart is dé geluksdag. Tijdens het festival ’Dit is geluk’ kunnen bezoekers op zoek naar geluk of een geluksmoment ervaren. Publiek krijgt gelegenheid het Afrikaanse Ifa-orakel te raadplegen of maakt een persoonlijk krachtbeeld voor meer geluk. En wie wordt er nou niet gelukkig van chocola? Na een korte inleiding over slavernij gaan kinderen schilderen met slaafvrije chocola van Tony’s Chocolonely’s. Met een draai aan het Rad van Fortuin beïnvloeden de bezoekers hun eigen entreeprijs: met een beetje geluk is de toegang gratis!

Een overzicht van alle activiteiten in de ‘geluksmaand’ is te vinden op www.afrikamuseum.nl

De Museummaanden is een nieuw initiatief van Stichting Museumkaart en BankGiro Loterij. De Stichting Museumkaart heeft als doel het bezoek aan de Nederlandse musea te bevorderen. De BankGiro Loterij steunt goede doelen die werken aan cultuur en behoud van cultureel erfgoed.

Afrika Museum, Postweg 6, Berg en Dal (bij Nijmegen)
www.afrikamuseum.nl
Openingstijden:
dinsdag t/m vrijdag 10.00-17.00 uur
zaterdag, zon- en feestdagen 11.00-17.00 uur

Programma ‘Geluksmaand’ – maart 2013

Zondag 3 maart
13.00 en 14.30 uur:                   Rondleiding ‘Geluk & Ongeluk’

Zondag 10 maart
12.00, 13.30 en 15.00 uur:         Familieworkshop ‘Krachtbeeld maken’

Zondag 17 maart
11.00 – 17.00 uur:                     Festival ‘Dit is geluk’

Zondag 24 maart
13.00 en 14.30 uur:                   Familieworkshop ‘Krachtbeeld maken’

Zondag 31 maart (eerste paasdag)
13.00 en 14.30 uur:                   Rondleiding ‘Geluk & Ongeluk’