Persbericht
Berg en Dal, 7 maart 2013
 ‘Geluksdag’ in het Afrika Museum
Stichting Museumkaart en BankGiro Loterij hebben de maanden februari, maart, april en mei uitgeroepen tot dé Museummaanden van 2013. Elke maand dragen vier musea de eretitel Museum van de Maand. Het Afrika Museum in Berg en Dal staat in maart in de spotlights en heeft deze maand uitgeroepen tot ‘Geluksmaand’. Elke zondag zijn er speciale ‘geluksactiviteiten’ en op zondag 17 maart vindt een bijzondere ‘Geluksdag’ plaats.

Ifa orakel
Veel Afrikanen proberen het geluk naar zich toe te trekken met onder meer krachtbeelden, amuletten of orakels. Tijdens de Geluksdag krijgen bezoekers de gelegenheid het Afrikaanse Ifa-orakel te raadplegen. Op 17 maart is Ego Emechete, een zogenoemde Babalawo, een Yoruba-priester uit Nigeria te gast in het museum. Als Babalawo (wat zoveel betekent als ‘vader van het geheim’) is hij getraind om het Ifa orakel te raadplegen. Babalawo Ego geeft uitleg over de werking van het Ifa orakel en bezoekers kunnen bij hem een consult aanvragen.

Krachtbeelden maken
In het Binnenmuseum zijn prachtige voorbeelden van Afrikaanse krachtbeelden te zien. Een krachtbeeld wordt gebruikt of aangesproken om mensen te behoeden voor onder meer ziekte en onheil. Na een korte tour langs enkele beelden, maken de deelnemers met diverse materialen een eigen krachtbeeld dat geluk brengt of om hun wensen te laten uitkomen.

Geluk of ongeluk
De rondleiding ‘Geluk of ongeluk’ voert langs diverse objecten die het geluk kunnen beïnvloeden. Speciaal voor de Geluksmaand stelt het museum ook enkele altaren tentoon die de kunstenaar Gerald Pinedo heeft gemaakt voor de verschillende Orisha’s (Afrikaanse goden). Op deze altaren worden offers gebracht om de Orisha’s gunstig te stemmen en zo hun hulp in te roepen.

Workshop ‘Kunst om op te vreten’
Wie wordt er niet gelukkig van chocola? Helaas schuilt er achter chocola vaak nog het trieste verhaal over slavernij. Op veel cacaoplantages worden de cacaobonen nog steeds geplukt door mensen die daar niet of nauwelijks voor betaald worden. Na een korte inleiding over slavernij gaan kinderen een eetbaar schilderij schilderen met echte chocola van Tony’s Chocolonely’s. Chocolade van Tony’s is niet zo maar chocolade; het is slaafvrije chocolade.

Met een draai aan het Rad van Fortuin beïnvloedt elke bezoeker de eigen entreeprijs: met een beetje geluk is de toegang gratis!

Een overzicht van alle activiteiten in de ‘geluksmaand’ is te vinden op www.afrikamuseum.nl

Over de Museummaanden
Februari, maart, april en mei zijn uitgeroepen tot dé Museummaanden van 2013. In deze periode dragen elke maand vier musea de eretitel Museum van de Maand. Daarmee staan 16 musea in de schijnwerpers. Met verrassende doe-het-zelf evenementen en aanbiedingen verrassen deze musea nieuw publiek.

De Museummaanden zijn een nieuw initiatief van Stichting Museumkaart en BankGiro Loterij. De Stichting Museumkaart heeft als doel het bezoek aan de Nederlandse musea te bevorderen. De BankGiro Loterij steunt goede doelen die werken aan cultuur en behoud van cultureel erfgoed.

Afrika Museum, Postweg 6, Berg en Dal (bij Nijmegen)
www.afrikamuseum.nl

Openingstijden:
dinsdag t/m vrijdag 10.00-17.00 uur (v.a. 1 april is het museum ook op maandagen geopend)
zaterdag, zon- en feestdagen 11.00-17.00 uur
Noot voor de redactie
Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Maud Relouw, coördinator PR/communicatie, tel. 024 – 6847276 of e-mail:m.relouw@afrikamuseum.nl

Afrika Museum
Postweg 6
6571 CS  BERG EN DAL (bij Nijmegen)
T 024-6847272 (alg), 024-6847276 (rechtstreeks, ma t/m do)
E m.relouw@afrikamuseum.nl
www.afrikamuseum.nl

Het Afrika Museum is ook te vinden op Facebook en Twitter