Infofilm produceert een geluidsimpressie van het moment waarop het schot uit het radslotpistool Willem van Oranje doodde.
Uit het persbericht van het Museum Het Prinsenhof in Delft: “Het is één van de bekendste feiten uit de vaderlandse geschiedenis: op 10 juli 1584 werd Willem van Oranje, Vader des Vaderlands, vermoord in Het Prinsenhof in Delft. Minder algemeen bekend is dat de moordenaar, Balthasar Gerards, voor zijn daad gebruikt maakte van een zogenaamd ‘radslotpistool’. Dankzij de Stichting voor Hulp aan Delftse Jongeren, vanouds genaamd ‘Het Meisjeshuis’, heeft Museum Het Prinsenhof nu een origineel 16de eeuws radslotpistool verworven.
…
Een 16de eeuws radslotpistool is zeer zeldzaam. Er zijn slechts enkele musea die zo’n vroeg exemplaar in bezit hebben. Museum Het Prinsenhof vertelt, als lieu de mémoire, het verhaal van de moord op Willem van Oranje. Het pistool past natuurlijk heel goed bij dit verhaal. Museum Het Prinsenhof en het Delftse forensisch onderzoeksbureau DelftTech hebben de afgelopen vier jaar gewerkt aan een uitgebreide reconstructie van de moord op Willem van Oranje. Geavanceerde forensische methoden, zoals 3D laserscan technologie, schietproeven en sporenonderzoek op de plaats delict, aangevuld met onderzoek naar bouwhistorische en historische bronnen, geven antwoorden op tot nog toe onbeantwoorde vragen. De uitkomsten van het onderzoek zullen een ander licht werpen op de moord op de Vader des Vaderlands.
Op 1 april opent in Het Prinsenhof de tentoonstelling Cold Case: Willem van Oranje. De tentoonstelling toont de resultaten van het recente onderzoek naar de moord op Willem van Oranje. Aan de hand van de thema’s: Gebouw, Moordhal, Wapen, Slachtoffer en Dader zijn de belangrijkste deelonderzoeken onder de loep genomen. Bezoekers kunnen zo over de schouder van de onderzoekers meekijken. Vanaf 1 april zal ook het verworven radslotpistool in Het Prinsenhof te zien zijn, naast de twee kogelgaten die nog altijd als stille getuigen van de moord in de muur zitten.”