Van 5 april t/m 24 augustus 2014 is in het Afrika Museum in Berg en Dal de tentoonstelling ‘Vrouwen van het water’ van fotografe Angèle Etoundi Essamba te zien.
Het Afrika Museum programmeert regelmatig exposities met het werk van fotografen uit binnen- en buitenland. Het getoonde werk heeft altijd een relatie met het verzamelgebied van het museum of met thema’s die in Binnen- of Buitenmuseum worden aangesneden. Dit keer worden bezoekers meegenomen naar Ganvié, een vissersdorp aan de zuidkust van het West-Afrikaanse land Benin. Kenmerkend voor het dorp zijn de woningen op palen, zwevend boven het water van een lagune, het meer van Nokoué.
Ganvié noemt men ook wel het ‘Venetië van Afrika’ en staat op de UNESCO-lijst voor Werelderfgoed. Het dorp is ontstaan in het midden van de 18deeeuw, toen de bevolking op de vlucht sloeg voor slavenhandelaren en een veilig heenkomen vond op het water. In het Buitenmuseum zijn twee typische, op palen gebouwde woonhuizen uit Ganvié te zien.

Fotografe Angèle Etoundi Essamba (Cameroun) heeft vele internationale exposities op haar naam staan. In haar werk spelen Afrikaanse vrouwen een centrale rol – via de geportretteerde vrouwen geeft ze een beeld van Afrika dat allesbehalve stereotypisch is. Geen continent verscheurd door burgeroorlogen, hongersnoden en vluchtelingen, maar een wereld met een grote culturele rijkdom waarin vrouwen sleutelfiguren zijn – krachtig, trots en zelfbewust.
Zij bezocht Ganvié de afgelopen jaren meerdere keren, ging in gesprek met de vrouwen en volgde hen in het ritme van hun dagelijks leven, waarin water zo’n cruciale rol speelt. Want terwijl de bewoners, de Toffinou, volledig omringd worden door water, is drinkwater schaars. De vrouwen spelen een belangrijke rol in het watermanagement, beheren de grote vaten met drinkwater en zijn uiterst zuinig in het gebruik ervan.
Maar de vrouwen staan voor nog meer uitdagingen. Klimaatverandering en (water)vervuiling eisen hun tol, het waterniveau stijgt en beïnvloedt het zoutgehalte, waardoor de lagune tijdens een deel van het jaar steeds verder dicht groeit met waterplanten en slechts met moeite te bevaren is. De vrouwen hebben van de nood een deugd gemaakt en gebruiken de planten om er hoofddeksels en manden van te vlechten.
De foto’s van Angèle Etoundi Essamba bieden een inkijkje in het dagelijks leven van dit ‘waterdorp’, maar ze zijn vooral een eerbetoon aan deze ‘ vrouwen van het water’.

‘Vrouwen van het water’ is het zien in het Afrika Museum van 5 april t/m 24 augustus.
Afrika Museum, Postweg 6, Berg en Dal (bij Nijmegen)
Openingstijden:
maandag t/m vrijdag 10.00-17.00 uur
zaterdag, zon- en feestdagen 11.00-17.00 uur