Persbericht
Berg en Dal, 19 augustus 2013

6
Fototentoonstelling ‘Verdeeld Verleden’ in het Afrika Museum

Van 1 september t/m 31 oktober 2013 is in het Afrika Museum in Berg en Dal de bijzondere fototentoonstelling ‘Verdeeld Verleden: een reis langs de slavenhandel in Brazilië, Angola en Zeeland’ te zien. Fotograaf Hans van Rhoon en journalist Jeroen Junte maakten hiervoor afgelopen voorjaar een reis langs deze drie locaties, waar de oorsprong ligt van de Nederlandse slavenhandel. Met indringende foto’s en reportages hebben ze vastgelegd hoe 350 jaar later in Brazilië, Angola en Middelburg verdeeld wordt omgegaan met een gedeeld verleden.

In 2013 is het 150 jaar geleden dat in Nederland de slavenhandel werd afgeschaft. Meer dan 12 miljoen mensen werden in de voorgaande vier eeuwen vanuit Afrika als handelswaar verscheept. Het Nederlandse aandeel in deze Atlantische slavenhandel bedraagt ongeveer 600 duizend mannen, vrouwen en kinderen. Voor Nederland begint deze zwarte bladzijde in de nationale geschiedenis met de verovering van de Braziliaanse kuststad Recife op de Portugezen in 1630. Om de suikerplantages aldaar rendabel te houden is een geregelde aanvoer van arbeidskrachten (slaven) noodzakelijk. Daarom wordt in 1641 de Portugese nederzetting in het huidige Angola veroverd op de Portugezen. Dit zal het begin worden van een zorgvuldig onderhouden driehoekshandel tussen Nederland, Afrika en de Nieuwe Wereld, met onder andere Brazilië, Suriname en Noord-Amerika.

Hoewel de Nederlandse aanwezigheid in zowel Brazilië als Angola nauwelijks meer dan een kwart eeuw bedroeg – Angola werd zelfs maar acht jaar bezet – is deze koloniale periode van doorslaggevend belang geweest voor de Nederlandse slavenhandel.

Verdeeld Verleden is te zien in het Afrika Museum van 1 september t/m 31 oktober 2013.

Voor de uitvoering van dit project werd financiële steun verleend door het Mondriaanfonds en de Stichting Herdenking Slavernij Verleden 2013, Amsterdam
Afrika Museum, Postweg 6, Berg en Dal (bij Nijmegen)
Openingstijden:
– maandag t/m vrijdag: 10.00-17.00 uur
– zaterdag, zon- en feestdagen: 11.00-17.00 uur