Firestarters is dit jaar voor het eerst partner van het International Documentary Festival Amsterdam, dat plaatsvindt van 20 november t/m 2 december 2013. In de firestarters DocLab competitie strijden vijftien projecten tegen elkaar voor de firestarters IDFA DocLab Award for Digital Storytelling. Daarnaast presenteren IDFA DocLab, De Brakke Grond en firestarters van 21 t/m 24 november de interactieve installatie ‘The Emotional Arcade’ van filmmaker Brent Hoff en robot artist Alexander Reben. Nieuwe technologieën zoals aangepaste EEG-headsets en biometrische sensoren zijn onderdeel van een reeks ‘emotionele competities’ die stoutmoedig confronteren met de digitale werkelijkheid. Kom naar het DocLab Live event op 22 november en speel mee voor een HTC One smartphone!

IFP MADE IN NY MEDIA CENTER VIP LAUNCH EVENTDocLab competitie
Voor de firestarters DocLab competitie zijn vijftien projecten geselecteerd die tegen elkaar strijden voor een prestigieuze firestarters IDFA DocLab Award. Een driekoppige jury nomineert de drie makers die mobiele technologie het creatiefste toepasten om een documentair verhaal te vertellen. De winnaar wordt beloond met een IDFA Award en een geldprijs van €2.500.Ga voor meer info naar www.doclab.org.

DocLab Live: firestarters presents The Emotional Arcade
Het menselijk verlangen om onze emoties en de fysieke uiting daarvan te controleren, wordt slechts geëvenaard door het verlangen die emoties juist te uiten. Dankzij technische innovaties is het vandaag de dag beter dan ooit mogelijk om die emotionele uitingen meetbaar te maken. Wat vroeger als magie werd gezien, is nu wetenschappelijk onderbouwd, en menselijke emoties zijn om te zetten in data via fysiologische veranderingen in bloedvaten, hartslag, lichaamstemperatuur, onbewuste stressreacties en andere micro-expressies in de gezichtsuitdrukking.

In deze interactieve installatie van Brent Hoff en Alexander Reben (gecreëerd in opdracht van IDFA DocLab, de Brakke Grond en firestarters) worden hersenscanners en biometrische sensors gecombineerd met carnavaleske rekwisieten voor een reeks ‘emotionele competities’. Van de ‘Rage Balloons’, waarin deelnemers worden uitgedaagd om hun ballon zo snel mogelijk te vullen met een specifieke emotie, tot de ‘Love Competition‘, waarin kandidaten in twintig seconden iets of iemand zo hard mogelijk liefhebben. Een speelse invulling van onze eindeloze verlangen onszelf en de ander te leren kennen, en een commentaar op het feit dat zelfs onze intiemste emoties tegenwoordig via datacentra en aanraakschermen gemedieerd zijn.

Het project wordt als interactieve installatie gepresenteerd van 21 t/m 24 november en in de vorm van een event op 22 november tijdens DocLab Live: firestarters presents Emotional Arcade. Wie valt er door de mand en wie houdt stand? De beste deelnemer wint een HTC One smartphone.

firestarters reserveert 10 plekken voor cinema-vereerders, biometrische-data-dwepers, IDFA-minnaars en andere enthousiastelingen. Aanmelden kan via www.firestarters.nl.

The Emotional Arcade
Donderdag 21 november 20.00 – 22.00
Vrijdag 22 november 16.00 – 18.00 (DocLab Live)
Zaterdag 23 november 16.00 – 18.00, 20.00 – 22.00
Zondag 24 november 16.00 – 19.00

Locatie
De Brakke Grond
Nes 43, 1012 KD Amsterdam