PERSBERICHT

Expeditieteam doet eerste vondst Tyrannosaurus rex
 
Het opgravingsteam van Naturalis Biodiversity Center en het Black Hills Institute heeft gisteren in Wyoming, Verenigde Staten, de eerste stukken bot van de Tyrannosaurus rex gevonden. “We hebben een paar grotere stukken bot die duidelijk niet van de voet zijn, maar deel uitmaken van de poot”, zegt paleontoloog Anne Schulp. Deze botten liggen los en zijn dus geërodeerd uit de diepere grondlagen. “Dat betekent dat er binnen in de heuvel die we gaan uitgraven méér zit dan alleen de voet.” De aanwezigheid van de teenkootjes van de linkervoet op de opgravingsplek waren de aanleiding voor de expeditie om een T. rex op te graven.

Bij de start van de expeditie is het oppervlak van de vindplaats ingedeeld in vlakken. De onderzoekers hebben daar de losliggende stukken bot minutieus verzameld. Daarbij vonden ze, naast de delen van de poot, ook meer stukken van de voet die erg goed bewaard zijn gebleven. Vandaag schaven ze het onderste deel van de helling met een graafmachine af om het bovenliggende gesteente weg te halen. Daarna gaat het expeditieteam beginnen aan de grondlaag waarin de rest van de vleesetende dinosauriër vermoed wordt.

De expeditie vindt plaats van 29 april tot en met 18 mei in Wyoming, Verenigde Staten. Aanleiding was de vondst van een aantal kleine botjes van de linkervoet van T. rex bij elkaar. Dit was een veelbelovende aanwijzing dat de rest van het skelet ook aanwezig is. De vondst van gisteren bevestigt dit.
De expeditie is live te volgen via www.naturalis.nl en www.nationalgeographic.nl. Tot en met 5 mei geeft paleontoloog Anne Schulp elke dag om 16.00 uur live antwoord op vragen van het publiek in de zaal LiveScience van museum Naturalis.

Elk botje dat van een Tyrannosaurus rex wordt gevonden is belangrijk voor onderzoekers wereldwijd. Er is wetenschappelijk nog veel onbekend over dit uitgestorven roofdier. Wetenschappers tasten nog steeds in het duister over bijvoorbeeld de huid, het onderscheid tussen de geslachten en zelfs de lengte van de staart.
Naturalis Biodiversity Center wil behalve wetenschappelijk onderzoek doen, ook het eerste museum buiten de Verenigde Staten zijn met een origineel skelet van Tyrannosaurus rex. In 2017 gaat het geheel vernieuwde museum Naturalis open, waar deze T. rex de publiekstrekker wordt.