PERSBERICHT
Expeditie levert veel Triceratops en een T. rex voet op – het graven gaat door
Het opgravingsteam van Naturalis Biodiversity Center, Leiden, en het Black Hills Institute, Hill City, South Dakota, Verenigde Staten, heeft drie en mogelijk vier skeletten van de dinosauriër Triceratops opgegraven in Wyoming, USA. Hiervan is één skelet waarschijnlijk het meest complete ooit gevonden van de driehoornige planteneter. “Meer dan één Triceratops bij elkaar vind je eigenlijk nooit,” vertelt paleontoloog Anne Schulp van Naturalis. “Nu dus wel – en het zijn ook nog eens exemplaren van verschillende leeftijd. Dat is ontzettend spannend. We gaan door deze vondst heel veel leren over Triceratops.”
Tijdens de eerste week van de expeditie werden alleen delen van de linkervoet en -poot van Tyrannosaurus rex gevonden, hoewel de expeditieleden meer resten verwacht hadden. In juli dit jaar gaat Naturalis verder graven aan een andere vondst van T. rex. Via internet blijven het vervolgonderzoek en de nieuwe expeditie te volgen.
Opgraving Triceratops
Hoewel Triceratops een van de bekendste dinosauriërs is, zijn pas de laatste jaren twee redelijk complete skeletten gevonden. Deze indrukwekkende planteneters stonden op het menu van Tyrannosaurus rex, die ze met huid, haar en bot opat. Alleen de schedel bleef over; hiervan zijn er dan ook zo’n honderd gevonden. Op de opgravingsplek liggen drie skeletten: een ouder exemplaar en twee jongere dieren, en mogelijk nog een vierde skelet. Het oudere dier dat nu is opgegraven, is mogelijk een van de meest complete skeletten van Triceratops ooit gevonden. Ook de vondst van twee jongere dinosauriërs van verschillende leeftijd op de opgravingsplek is bijzonder, de skeletten zijn zeldzaam. Deze vondst kan wetenschappers veel vertellen over de ontwikkeling en het gedrag van Triceratops.
Vervolg T. rex expeditie
In de aankomende zomer gaat Naturalis verder graven aan een andere vondst van T. rex. Van dit exemplaar is al een deel van de schedel, een onderkaak, losse tanden, wervels en ribben geborgen. Het is bekend dat er nog andere botten van deze T. rex in de grond liggen en de verwachting is dat er nog meer materiaal te vinden is. Het publiek kan ook deze expeditie op de voet volgen via internet. De kans op de vleesetende dinosauriër in de dinozaal van het nieuwe museum Naturalis, dat in 2017 open gaat, is dus nog niet verkeken. “In de paleontologie heb je niet in de hand wat er precies onder de grond ligt.”, zegt paleontoloog Anne Schulp. “We hebben er nu wel een prachtige voet van een T. rex bij en een paar stukken van het been. Normaal zijn dit juist de delen die als eerste verdwijnen, zoekraken of afgeknaagd worden.” “We hadden de hoop een volledig skelet te vinden op die plek”, vertelt Edwin van Huis, directeur van Naturalis. “We gaan nu verder met een tweede T. rex opgraving, waarvan al delen van de kop en ook ribben zijn gevonden. In juli graven we verder, en zo proberen we toch een volledig skelet voor Naturalis en voor Nederland veilig te stellen.”