Uitnodiging Cineblend dinsdag 22 oktober 2013

Cineblend, de maandelijkse avond van SAVAN (Stichting Audiovisuele Antropologie Nederland) met diner, film en debat, opent het nieuwe seizoen op dinsdag 22 oktober met als thema: Ethiek en Antropologie – Een moeizaam huwelijk?

Het rapport van de onderzoekscommissie Baud, die de fraude van oud-hoogleraar politieke antropologie Mart Bax inventariseerde, heeft opeens de culturele antropologie weer in het middelpunt van de publieke belangstelling gezet. De antropologie heeft wel vaker geleden onder een slecht imago, als wetenschap die uit het kolonialisme voortgekomen was en de naam had primitieve volkeren te bestuderen en soms zelfs te misbruiken voor de private doeleinden van de onderzoekers.

Op vrijdag 25 oktober zendt Holland Doc 24, het documentaire themakanaal van de Nederlandse Publieke Omroep, de film Keep the River on Your Right uit 2000 uit. In de film volgen we de schilder en antropoloog Tobias Schneebaum op zijn reis terug naar de plekken waar hij langere tijd verbleef.

Naar aanleiding van de uitzending bespreken we op 22 oktober aan de hand van filmfragmenten ethische vraagstukken bij het bedrijven van antropologie. Want het werkveld van antropologen bestaat bijna per definitie uit ethisch onduidelijke of dubieuze situaties, aldus antropoloog Stephen Nugent.

Het volledige programma volgt binnenkort.

Tijdstip: Dinsdag 22 oktober 19.30 – 22.00 u, met een borrel na afloop
Locatie: Pakhuis de Zwijger, kleine zaal Piet Heinkade 179, Amsterdam.

Toegang gratis, aanmelden gewenst via Pakhuis de Zwijger
Vooraf kunt u eten bij Eetcafé De Zwijger, reserveren: 020 788 44 33.