[Bron] Boeken zijn vindbaar via hun ISBN nummer, maar hoe zit dat met films en andere audiovisuele werken? Voor deze werken bestaat  ISAN  (International Standard Audiovisual Number). Met dit nummer kan het werk overal en altijd geïdentificeerd worden, nationaal en internationaal.

ISAN is internationaal breed uitgetest en ingevoerd. En hoewel ook het Filmfonds in haar productieprotocol een ISAN code verplicht, is er nog weinig over ISAN in Nederland bekend.

Op zaterdag 27 september vindt daarom in Utrecht, tijdens de Holland Film Meeting op het Nederlands Filmfestival, de ISAN presentatie plaats. Tijdens deze talkshow komen gasten uit binnen- en buitenland vertellen over de toepassingen van ISAN en delen hun kennis over het gebruik van het nummer. Daarnaast wordt officieel de nieuwe ISAN NL office gepresenteerd. (het officiële informatie en aanvraag punt van ISAN nummers in Nederland)

Voor wie:
De bijeenkomst is bedoeld voor aanvragers en potentiële gebruikers van de ISAN code: producenten,  regisseurs, schrijvers, distributeurs, omroepen, 2de scherm applicatiebouwers, data-aggregeerders, database-beheerders, CBO’s, filmfestivals, fondsen, omroepen, broadcasters en (VOD en zaal-) vertoners.

Lees hier verder.

Wat is ISAN?

Ieder boek heeft een ISBN nummer dat zowel door uitgevers, bibliotheken, boekhandel en zelfs consument herkent wordt als een uniek nummer waarmee je een boekwerk kunt identificeren. Een dergelijk nummeringssysteem biedt in het huidige digitale tijdperk tal van voordelen, zowel voor een efficiënte bedrijfsvoering, voor catalogisering als voor de rechthebbenden.

Ook in de muziekbranche heeft men al vroeg een internationale nummering ontworpen. Deze nummering wordt bij de omroepen gebruikt in de  logboeken om precies bij te houden hoeveel muziek er van welke rechthebbende wordt gebruikt. Zo kan ook bij verkoop aan het buitenland of Video On Demand (VOD) distributie de muziekrechten eenvoudig worden afgerekend.

Het spreekt vanzelf dat ook audiovisuele werken baat hebben bij een internationaal erkend nummer. In verschillende mondiale regio’s zijn hiervoor stappen gezet. Meest wijdverspreid in Europa is de ISAN nummering, die nu in 15 landen actief wordt toegepast. ISAN is een verplicht registratiesysteem in onder andere Spanje, Frankrijk en sinds kort ook België.

Het ISAN nummer biedt een unieke, internationaal erkende en permanente referentienummer voor elk audiovisueel werk geregistreerd in het ISAN-systeem.

Lees hier verder.