Op dinsdag 18 maart was het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid het volgende museum op ons lijstje van gehonoreerde projecten van het SNS Reaal Fonds. Wij waren uitgenodigd door Annemarie Nycolaas, manager tentoonstellingen, om meer te weten te komen over het gehonoreerde project van Beeld en Geluid, genaamd “Ander Nieuws”

Het innovatieve project is in samenwerking met Centraal Museum Utrecht, MOTI en Fotomuseum Rotterdam. De samenwerking tussen musea is een veel voorkomend fenomeen in de cultuursector en ideaal in tijden van de recessie. De vier musea hebben een hebben de hulp ingeschakeld van videokunstenaar Geert Mul die onder andere bekend is van zijn grote interactieve installaties. Geert Mul zal de data uit de verschillende archieven op nieuw visualiseren op basis van beeldherkenning. De beeldherkenning wordt niet geselecteerd op basis van feitelijke gegevens, maar van puur alleen het beeld. Hierdoor ontstaat er een nieuwe selectie van de collectie door middel van aansturing, interactie door middel van uitsluiting. Het project is nog in ontwikkeling en zal in december 2014 opgeleverd moeten worden.

Dit is niet het eerste interactieve project van Beeld en Geluid. De ‘experience’, de vaste tentoonstelling van het museum, is al twaalf jaar geleden ontwikkeld en maakte toen der tijd gebruik van nieuwe technieken. Er is gebruik gemaakt van technieken die onder andere ook worden gebruikt voor de televisie zoals chroma key (Bluescreening en/of greenscreening). Op deze manier kan de bezoeker de tv en film techniek op een interactieve manier ervaren. Beeld en Geluid was de eerste in de culturele sector die gebruik maakte van RFID chip in de zin om persoonlijke informatie terug te koppelen aan de bezoeker. Deze chip, verwerkt in een de vorm van een ring aan de philanthropy-lite:I hate you alldisco-kk:toonskribblez:Petch from TexasBut guess who I got on Street Pass?Lugi from New York!How Dogs React to Levitating WienerWHAT THE FUKC ROBIN-Potatemon-Ridleymethis-fuck it and just keep my current nameAyy lmao I”m that guy who casino made the Gravity Falls Orlando vs justin-bieber-news.info thing. hand, wordt nog steeds gebruikt om je ervaringen in het museum op te sturen naar je e-mail.

Het instituut wil met zijn tijd meegaan, maar om alles te vernieuwen zou te duur zijn en te veel tijd kosten. Hier voor heeft Beeld en Geluid een goede oplossing voor. De experience is opgedeeld in paviljoenen die om de zoveel tijd vernieuwd of aangepast kunnen worden. Hierdoor kan Beeld en Geluid toch gebruik maken van nieuwe technologieën zoals touchscreens. Eens per jaar wordt er een tijdelijke tentoonstelling gemaakt wat ruimte biedt voor vernieuwingen. Zo heeft Beeld en Geluid een tijdelijke tentoonstelling gemaakt over André van Duin, waar je met het bekende multitalent ‘aan tafel kon zitten’. Hierbij was gebruik gemaakt van een 3D projectie. André van Duin was in hetzelfde decor gefilmd, waardoor de acteur daadwerkelijk in de ruimte leek te zitten, wat je kon zien door je 3D brilletje. Het instituut maakt veel gebruik van chroma key en green screens, maar koos er deze keer voor om de nieuwe 3D techniek uit te proberen.

Tijdens ons gesprek was één paviljoen in Beeld en Geluid nog in volle verbouwing. Dit zou omgebouwd worden tot “Media Ukkie Land”, wat van 9 april 2014 zijn ‘deuren’ heeft geopend. De gehele experience is gericht op bezoekers vanaf zes jaar en het instituut wilde iets nieuws ontwikkelen voor kleuters van vier tot zes jaar. Er wordt ervaren dat kinderen zich snel en makkelijk aanpassen aan de veranderingen van nieuwe technologieën (zoals de besturing van touch screens). In de media speeltuin zijn er elementen verwerkt dat de ouders kunnen leren waarom kinderen op verschillende manieren op media reageren. Ook wil Beeld en Geluid media stereotypes doorbreken in het roze ridder paleis. Zo kunnen jongetjes voor een spiegel achter een ridderkostuum gaan staan die langzaam zal veranderen in een schattig roze ridderpakje. Zo’n outfit waar je zin krijgt om de nagels van de draak te gaan lakken in plaats van deze te verslaan. Meisjes kunnen ook achter een prinsessenjurk gaan staan die langzaam zal veranderen in een jurk met camouflage print waarmee je de boze draak kan verslaan.

Annemarie Nycolaas verteld ons dat het niet altijd handig is om de nieuwste technieken en apparatuur in je instelling te gebruiken. Het is goed als je met je tijd mee gaat, maar bij nieuwe ontwikkelingen kunnen er nog fouten in zitten die door middel van het uit te proberen op de markt gevonden kunnen worden. Als de nieuwe toepassingen al in de tentoonstelling zijn gebruikt en niet goed blijken te werken kan dit heel negatief uitpakken. Bezoekers zijn snel teleurgesteld als een van de apparaten niet werkt, het blijft altijd hangen bij de ervaring van het bezoek. Hierdoor is het handig dat Beeld en Geluid goed op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen op het gebied van nieuwe media en gebruik maakt van een goede buffer welke trend ze volgen en welke niet.