EUSCREEN LAAT EUROPESE TELEVISIEGESCHIEDENIS ZIEN
VAN KOOKPROGRAMMA’S EN POLITIEK TOT LIFESTYLE, MILIEU, RAMPEN EN MODE IN 19 VERSCHILLENDE LANDEN
EUscreen stelt duizenden items uit de Europese televisiegeschiedenis gratis ter beschikking via www.euscreen.eu en via het Europese erfgoedportaal Europeana. De nieuwste toevoeging aan de website zijn online tentoonstellingen die het mogelijk maken om op innovatieve wijze door de collectie te struinen.
Amsterdam, 21 augustus 2012
Het EUscreen project stelt duizenden items uit de Europese televisiegeschiedenis gratis ter beschikking via www.euscreen.eu en via het Europese erfgoedportaal Europeana. De nieuwste toevoeging aan de website zijn online tentoonstellingen die het mogelijk maken om op innovatieve wijze door de collectie te struinen.
Voor zowel professionals als het grote publiek zijn de items en tentoonstellingen aantrekkelijk. De fragmenten uit de Europese televisiegeschiedenis gaan terug tot 1907 en geven een uniek beeld van onze samenlevingen, culturen, dagelijkse zorgen, feesten en gebruiken.
Onderzoekers en omroepmedewerkers uit 19 landen hebben in de afgelopen periode een selectie gemaakt uit de collectie van EUscreen. Deze collectie televisie-gerelateerde video’s, foto’s en documenten bestaat uit duizenden items van grote omroepen en archieven uit heel Europa. Op basis van de selectie hebben zij zeer bijzondere tentoonstellingen gecreëerd over onderwerpen als: historische gebeurtenissen, politiek, lifestyle en consumerism, kookprogramma’s en mode. Verder creëerde Dana Mustata, onderzoeker aan de Universiteit Utrecht, een tentoonstelling die de Europese televisiegeschiedenis vanuit een vergelijkend internationaal perspectief visualiseert. Masterstudenten architectuurgeschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam maakten tentoonstellingen met televisiefragmenten uit 60 jaar Nederlandse televisie die illustreren hoe Nederlanders door de jaren heen anders zijn gaan wonen.
Deze eerste tentoonstellingen bieden over de grenzen heen interessante links tussen de verschillende collecties en trends. De tentoonstellingen zijn te bezichtigen op: http://www.euscreen.eu/exhibitions.html. In een later stadium zullen ook bezoekers van de website zelf tentoonstellingen samen kunnen stellen.
Nederland wordt binnen EUscreen vertegenwoordigd door vier partijen. De Universiteit Utrecht coördineert de internationale samenwerking, met technische en inhoudelijke partners en omroeparchieven uit 19 verschillende landen. Het Nederlands Instituut van Beeld en Geluid zorgt binnen het project voor de publicatie van TV-materiaal van de Nederlandse publieke omroepen. Ook de Universiteit Maastricht levert onderzoekscapaciteit. Het Amsterdamse softwarebedrijf Noterik, tenslotte, is verantwoordelijk voor de vormgeving en bouw van de website in samenwerking met de Finse Aalto universiteit.