Dieren met bizarre liefdeslevens: Isabella Rossellini neemt Nature’s Nether Regions in ontvangst
Tijdens de after party van het Holland Festival op 19 juni overhandigde Menno Schilthuizen zijn boek ‘Nature’s Nether Regions’ aan Isabella Rossellini. Rossellini staat van 19 tot en met 21 juni in Stadsschouwburg Amsterdam, met haar vermakelijke theatervoorstelling getiteld ‘Bestiaire D’Amour’. De voorstelling over dieren met bizarre liefdeslevens vindt mooie aansluiting bij het op 1 mei gepubliceerde boek van Schilthuizen. Hij laat in zijn boek namelijk op een prikkelende manier zien dat de edele delen van dier en mens zijn verwikkeld in een epische evolutionaire wedloop.
Het Holland Festival is een internationaal podiumkunstenfestival in Nederland. Jaarlijks presenteert het festival uitzonderlijke voorstellingen van internationaal niveau en is telkens weer spraakmakend. Zo ook de voorstelling van Isabella Rossellini. De van oorsprong Italiaanse actrice en model, die bovendien een bezig is met een studie gedragsbiologie aan de universiteit van New York, vertelde over lust, liefde, moederschap, seks en voortplanting tot in verrassende en surreële details. Haar verhaal werd geïllustreerd door korte videofilms van de serie ‘Green Porno’ over seksueel gedrag bij dieren. Wat is bijvoorbeeld het favoriete standje van de worm? Nog veel meer pikante wetenswaardigheden over het liefdesleven der dieren passeren de revue in Bestiaire D’Amour op een droogkomische manier.
Op 1 mei werd ‘Nature’s Nether Regions’ uitgebracht, waarna de Nederlandse versie (‘Darwins Peepshow’) volgde op 5 juni. Schilthuizen laat zien dat hoe meer we leren over de geslachtsorganen van dier en mens hoe meer we begrijpen van de schoonheid van alle leven. Hierin speelt de kracht van evolutie een cruciale rol, wat leidt tot ongelooflijke diversiteit in grootte en vorm. De makkelijkste manier om soorten van elkaar te kunnen onderscheiden is dan ook het bekijken van de genitaliën. Geen enkel orgaan is zo divers in de manier waarop ze er uit zien en de functie ervan. Onderzoek aan de edele delen werd lang gezien als taboe, maar dit is inmiddels niet meer het geval. Schilthuizen: “Als we evolutie en biodiversiteit willen begrijpen, hoeven we niet verder te kijken dan de geslachtsdelen van dieren en de mens.” In ‘Nature’s Nether Regions’ komen vibrerende penissen langs, vrouwtjes die een mechanisme hebben om sperma te sorteren, en inktvissen die gebruik maken van een spermatofoor. We leren waarom, als het gaat om bizar gedrag en bizarre aanhangsels, mensen ronduit saai zijn.
Rosselini, na het in ontvangst nemen van ‘Natures Nether Regions’; “Het is een heel mooi boek; ik ga het meteen lezen in het vliegtuig terug naar huis!”