Reizende Delftse tentoonstelling  The Blue Revolution maakt alweer zijn volgende stop in China

dongguan_posterVanaf 24 april 2014 zal de tentoonstelling  ‘The Blue Revolution, 400 years Exchange’ te zien zijn in Dongguan, China. Na het succes van ‘The Blue Revolution’ in Delft en Jingdezhen  (China) reist de tentoonstelling  door naar het Yuan Chonghuan Memorial Park Museum in Dongguan. De tentoonstelling is speciaal voor Dongguan aangevuld met een heldenzaal, met uiteraard een rol voor Willem van Oranje. ‘The Blue Revolution, 400 years Exchange’  is een gezamenlijke tentoonstelling  van Museum Prinsenhof Delft, het Imperia! Porcelain Museum Jingdezhen en het Yuan Chonghuan Memorial Park Museum Dongguan. Heldenzaal
Het Yuan Chonghuan Memorial Park is vernoemd naar de held Yuan Chonghuan. Yuan Chonghuan (6 juni 1584 – 22 september 1630) was een bekende militair tijdens de Ming Dynastie en vertrouweling van de keizer . De geschiedenis van Yuan Chongghuan kent veel overeenkomsten  met die van Willem van Oranje. De heldenzaal in  ‘The Blue Revolution’ Dongguan legt  de verbinding  tussen de drie steden met uit elke stad een held: Willem van Oranje uit Delft, Tong Bin uit Jingdezhen en Yuan Chonghuan uit Dongguan.

Stedenband  Delft- Jingdezhen
De gezamenlijke tentoonstelling  ‘The Blue Revolution’ is een van de resultaten van de samenwerking tussen de keramieksteden Delft en Jingdezhen. Deze samenwerking zal in de toekomst een vervolg krijgen. Wij hopen dan onder meer dat de bijzondere collectie keramiek uit het Imperia! Porcelain Museum uit Jingdezhen in Museum Prinsenhof Delft te zien zal zijn.

Kunstenaars
De expositie toont hedendaagse keramiek van bekende Nederlandse en Chinese kunstenaars en klassiek porselein uit Jingdezhen en traditioneel Delfts Blauw uit Delft, aangevuld met archeologische fondsten  uit Delft. Deze archeologische fondsten zijn deels eeuwenoud porselein uit Jingdezhen en deels eeuwenoud  Delfts aardewerk.   De hedendaagse collectie keramiek is het resultaat van een intensief uitwisselingsprogramma  van Nederlandse kunstenaars die werk hebben gemaakt in Jingdezhen en Chinese kunstenaars die in Delft aan het werk zijn geweest.
In de tentoonstelling ‘The Blue Revolution, 400 years exchange’ is          onder andere werk te zien  van de kunstenaars: Adriaan Rees,
Hugo Kaagman, Pepijn van den Nieuwendijk, Tineke van Gils, Pauline Wiertz, Chris Dagradi, Jiansheng Li, Wan Li Ya, Zhang Ling Yun en Adrie Huisman .
Tentoonstelling ‘The Blue Revolution , 400 years exchange’, Yuan Chonghuan Memorial Park Museum in Dongguan (China) 24 -4- 2014/27-7-2014

De expositie wordt mede ondersteund door de Nederlandse Ambassade in Beijing en het Nederlands Consulaat in Guangzhou,  China.