PERSBERICHT

Delft, 4 maart 2013

Tweede serie ‘Delftse meesters van nu’ van start met Peter Peereboom
Het Prinsenhof inspireert ook in 2013

De eerste kunstenaar in de tweede serie Delftse meesters van nu. Het Prinsenhof inspireert… is de Delftse beeldend kunstenaar Peter Peereboom (1952, Delft). Vanaf vrijdag 15 maart 2013 is een kleine presentatie van en over zijn werk te zien in Museum Het Prinsenhof.

Voor de expositie koos de ‘Delftse meester’ voor Gezicht op Delft vanuit het noordwesten langs de Vliet geschilderd door Hendrik Cornelisz Vroom, uit 1615, en voor zijn eigen Gezicht op Delft, uit 1996. Hij zag het schilderij van Vroom al op jonge leeftijd, toen hij met zijn vader Het Prinsenhof bezocht. Wanneer hij in 1996 een opdracht krijgt voor een kunstwerk, besluit hij een eigen Gezicht op Delft te maken, een skyline van Delft in het materiaal waar hij op dat moment mee werkt; fotografie en herhaling. De voorstudie en het eindresultaat zijn op de tentoonstelling te zien naast het werk van Vroom.

Verbeelder
Peter Peereboom vind het heel moeilijk om uit te leggen hoe het komt dat hij kunstenaar is geworden. Hij ziet zich als een verbeelder van dingen. In de nieuwe tentoonstelling in de serie Delftse meesters van nu, Het Prinsenhof inspireert …vertelt hij er meer over. In een filminterview laat hij zien, aan de hand van twee schilderijen en een voorstudie uit de collectie van het museum, door wie en wat hij is beïnvloed.

Inspiratie en fotografie
Peereboom werkt graag met potlood en werd bekend door zijn M-tjes in herhaling. De Delftse kunstenaar Jan Schoonhoven inspireerde hem in de eenvoud en de herhaling. Maar Peereboom gaat verder, door aan de tweedimensionale M een pootje toe te voegen,. waarmee het een driedimensionale sculptuur van boomstammen wordt. In zijn gedachten zag hij voor deze sculpturen een vrouw dansen. Dat bracht hem tot het fotograferen van zijn model en door deze foto’s te herhalen en achterelkaar te zetten, ontstond een film. Zijn model, Liesbeth Odilia, vertelt dan haar eigen verhaal. Haar foto’s verbeelden zijn mediasculptuur en al die foto’s hebben geleid tot het maken van de projectie ‘Athena and the Muse’  (http://www.themuse.nl/), waarmee Peereboom nu door Europa reist.

Serie
Ook in de tweede serie ‘Delftse meesters van nu’ vindt in het Museum Het Prinsenhof elke twee maanden een presentatiewissel plaats van Delftse hedendaagse kunstenaars. De eerste serie vond plaats in 2012/2013 met daarin de ‘Delftse meesters van nu’ Jaap van den Ende, Henk Molenaar, Erik Pape, Chris Dagradi en Christina Linaris-Coridou. De nieuwe reeks ‘Delftse meesters’ bestaat uit presentaties van Peter Peereboom, Hanny Reneman, Steven van der Kruit, Cor Dam en Aart Houtman. Een portret- en een atelierfoto, gemaakt door de Delftse fotograaf Marco Zwinkels, completeren het verhaal van de kunstenaars. Bij de presentaties verschijnt een losbladige catalogus, waarin een bewerkte versie van het interview, de twee gekozen werken en het overige werk van de kunstenaar in de collectie van het museum, zijn opgenomen. Deze catalogi zijn te koop in de winkel van Museum Het Prinsenhof.

Kijk voor meer informatie en het online bladerboek met al het werk van Peter Peerebooom in de collectie van Museum Het Prinsenhof op www.prinsenhof-delft.nl/delftsemeesters