De Koning van Groningen
Jan Albert Sichterman (1692-1764)

clara_522Eén van de meest spraakmakende figuren uit de achttiende eeuw is zonder twijfel Jan Albert Sichterman (1692-1764). Sichterman stond bekend als De Koning van Groningen en was puissant rijk. Hij was een groot verzamelaar, maar na zijn dood werd zijn collectie geveild en viel zijn verzameling uiteen. Het Groninger Museum is er in geslaagd deze prachtige stukken bijeen te brengen.


Jan Albert Sichterman was voorbestemd voor een militaire carrière. In 1716 moest hij vluchten als gevolg van een duel met dodelijke afloop. Hij trad in dienst van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). In de Nederlandse vesting Bengalen leerde hij zijn echtgenote kennen. In 1745 keerden ze terug naar Groningen en betrokken een royaal huis aan de Ossenmarkt. Het huis stond boordevol met porselein, veelal met zijn eigen familiewapen erop, schilderijen in gouden lijsten, uitheemse meubelen en kunstschatten. Zijn collectie imponeerde iedere bezoeker.

De tentoonstelling bevat een unieke verzameling Aziatische keramiek, prachtige portretten geschilderd door Philip van Dijk, Cornelis Troost en anderen, onwaarschijnlijk fijn knipwerk van Koster, meubelen, zilver, sits en natuurlijk herinneringen aan Clara de neushoorn, zijn huisdier in Bengalen.

De tentoonstelling is te zien van 20 september 2014 tot en met 1 maart 2015.