Fotoserie ‘Cuba Mi Amor’ toont liefde voor Havana

6.Cuba_Mi_Amor_Mario_MarinoIn de tentoonstelling ‘Cuba Mi Amor’ geeft fotograaf Mario Marino een fraaie inkijk in het dagelijks leven in de Cubaanse hoofdstad Havana. Hij portretteert ‘gewone’ mensen zoals de eierenverkoopster, de bokser en de schoenmaker. Met zijn camera schept hij geen afstand maar legt juist contact. Marino’s foto’s zijn van 7 september 2014 t/m 4 januari 2015 te zien in het Afrika Museum bij Nijmegen.

De Oostenrijkse fotograaf Mario Marino (1967) is een wereldreiziger. Twee jaar geleden wist hij het publiek te verrassen met een indringende fotoserie over de bewoners van de Omo vallei in Ethiopië. In de tentoonstelling ‘Cuba Mi Amor’ toont hij zijn liefde voor de Cubaanse hoofdstad Havana.

Cuba heeft een sterke band met Afrika. De afstammelingen van de Afrikaanse slaven die hier ooit op de plantages te werk werden gesteld, hebben hun Afrikaanse identiteit grotendeels behouden. In kunst en religie zijn tal van elementen van Afrikaanse oorsprong herkenbaar.

Marino’s voorbeeld voor de Cubaanse reeks is de Amerikaanse fotograaf Walker Evans (1903-1975), die in 1932 Cuba bezocht. Ook bij Evans ging het om de directe relatie met de mens, om het respect voor diens bestaan. Hoe moeilijk dat bestaan ook is, Marino laat iedereen in zijn waarde. Mensen kunnen arm zijn, maar worden nooit als armoedig geportretteerd. Het dagelijks leven in Havana speelt zich voor een groot deel op straat af. Met dat leven laat Marino ons kennismaken. We zien gewone mensen, de schoenmaker, de eierenverkoopster, de bokser en de santería priesteres.

We kunnen hun dromen en verlangens van de foto’s aflezen. Marino heeft de werkelijkheid niet gemanipuleerd. Nooit zijn de beelden in scène gezet. Dit is het leven in Havana door de ogen van Marino. Hij toont de stad als ‘grande dame’. Zeker, het is een tanige vrouw op leeftijd en de sporen van een intens leven zijn zichtbaar. Maar ze heeft haar grandeur en stijl niet verloren. En het is duidelijk dat ze Marino’s hart heeft gewonnen: Cuba Mi Amor.

‘Cuba Mi Amor. Portretten van Mario Marino’ is te zien in het Afrika Museum van 7 september 2014 t/m 4 januari 2015.

Afrika Museum, Postweg 6, Berg en Dal (bij Nijmegen)
Openingstijden:
– maandag t/m vrijdag: 10.00-17.00 uur
– zaterdag, zon- en feestdagen: 11.00-17.00 uur