Persbericht
Burgemeester Lenferink opent première UNICEF Kinderrechten Filmfestival
Tijdens het Leiden International Film Festival worden leerlingen van Leidse basisscholen als echte filmsterren onthaald bij de galapremière van het UNICEF Kinderrechten Filmfestival. Op vrijdag 8 november verzorgt burgemeester Lenferink de opening van het kinderfilmfestival. Veertien, door de kinderen zelfgemaakte, films over kinderrechten beleven deze ochtend hun première in bioscoop Trianon. Door scholieren films te laten maken over kinderrechten wil UNICEF Nederland kinderen bewust maken van hun rechten. Aan de jury, bestaande uit onder meer BplusC-directeur Willem van Moort en kinderboekenschrijfster Annemarie van den Brink, de lastige taak de winnende film te kiezen.
Het UNICEF Kinderrechten Filmfestival is het grootste filmproject voor de basisschool in Nederland. Kinderen uit groep 7 en 8 bedenken en maken zelf een korte film over één van de 54 kinderrechten. In Leiden hebben 350 kinderen zich de afgelopen twee maanden vol enthousiasme op het filmproject gestort. Resultaat: veertien korte films over uiteenlopende kinderrechten. Naast het Leiden International Filmfestival is voor deze Leidse editie nauw samengewerkt met BplusC. Ziggo is als hoofdsponsor verbonden aan het kinderrechten filmfestival, omdat dit project bijdraagt aan een Open Samenleving. De gemeente Leiden heeft voor de deelname van de scholen in Leiden het project financieel gesteund.
Kinderrechten
Buiten spelen, naar school gaan, computeren; alledaagse dingen die voor Nederlandse kinderen heel normaal zijn. In veel andere landen hebben kinderen deze rechten niet. Dat het thema kinderrechten leeft, blijkt wel uit de vele verhaalideeën die door de Leidse kinderen zijn aangeleverd. Uiteindelijk is per deelnemende groep één verhaal tot filmscript verwerkt. De korte films die 8 november te zien zijn, geven een goed beeld van hoe kinderen de soms ingewikkelde kinderrechten op creatieve wijze interpreteren en welke rechten zij belangrijk vinden. Dat leidt tot originele invalshoeken, zoals ‘Gelukkig leven in een vrij land’ over vrijheid van meningsuiting of het recht op bescherming tegen geweld in ‘De derde vakantieganger’.
Filmlab
Voor het UNICEF Kinderrechten Filmfestival gaan de kinderen op multimediale wijze aan de slag met het onderwerp kinderrechten. In het online Filmlab op www.krff.nl leren ze alles over films maken en hoe ze zelf een script kunnen schrijven. De klas neemt de film hierna zelfstandig of met een filmcoach op. Zelfgemaakte tekeningen worden in de films als animatie gebruikt, waardoor het eindresultaat steeds weer verrassend is. Dit schooljaar worden ruim twintig premières georganiseerd in diverse bioscopen in Nederland. Het filmproject eindigt met de grote landelijke finale in juni 2014 in Utrecht, tevens het jaar waarin kinderrechten 25 jaar bestaan.
Kijk voor meer info over het project op www.krff.nl/. Volg #KRFF op Twitter: @UNICEFKRFF