image004Als vanouds barst begin april het seizoen in het Afrika Museum bij Nijmegen weer in volle hevigheid los. Tijdens de paasdagen, op zondag 20 en maandag 21 april, kunnen bezoekers deelnemen aan vrolijke workshops en genieten van poppentheater en live muziek. De Afrikaanse woonerven in het Buitenmuseum zijn weer ingericht en opengesteld. Kinderen kunnen in het kleurrijke Kinderbeeldenbos volop klimmen, klauteren en spelen.

Paaseieren zoeken
In het Buitenmuseum heeft de Paashaas maar liefst 1.000 eieren verstopt. Op eerste en tweede paasdag kunnen kinderen vanaf 11.00 uur eieren gaan zoeken. Voor ieder gevonden ei krijgen ze een chocolade eitje (max. 10 eitjes pp.). De geluksvogels die een ei met Afrikaanse symbolen vinden, winnen een mooie prijs uit de museumwinkel.
Live muziek door Zou Diarra
Muzikant Zoumana Diarra (Mali) speelt regelmatig in het Afrika Museum. Hij is een virtuoos op casino de kora, een snaarinstrument dat ook wel Afrikaanse harp genoemd. Op eerste paasdag brengt hij een bijzondere gast mee, de uit Zimbabwe afkomstige zangeres Vimbainashe Zimuto. Naast zangeres is ze ook muzikant, danseres en choreograaf. In het museum speelt Vimbai op de duimpiano, in Zimbabwe ‘mbira’ genoemd. Ze zingt en speelt eigen gecomponeerde nummers. Samen met Zou Diarra vormt ze een bijzonder duo dat een mix van West- en Oost Afrikaanse muziek ten gehore brengt.
Afrikaanse marionetten
Muziek- en theatergroep Djembé Défi geeft op tweede paasdag optredens met Afrikaanse marionetten. De groep staat onder leiding van Koko Lawson, een muzikant uit Togo.
Koko heeft een unieke relatie met zijn eigen creaties; prachtige levensechte marionetpoppen laat hij swingen en bewegen.
Workshops en rondleidingen
Heel veel kinderen zijn gek op pindakaas. Het is lekker en ook nog eens gezond. Onze Afrikaanse kokkin Daro leert kinderen zelf pindakaas te maken. Heerlijk om thuis op een boterham te smeren of er een lekkere soep of saus van te maken!
Een bogolan oftewel ‘modderdoek’ is de naam voor een katoenen stof uit Mali die op traditionele wijze wordt geverfd met modder en andere natuurlijke kleurstoffen. In de workshop ‘Maak een familiekunstwerk’ ontwerpen en schilderen kinderen met hun (groot)ouders een eigen bogolan.
In de rondleiding maken de deelnemers kennis met Afrika en Afrikaanse kunst. Deze museumtour voert onder meer door museumzaal 1 en 2. In deze opstelling zijn oude en nieuwe kunst ‘verbonden’ en heeft hedendaagse kunst een vaste plek gekregen.
Deze activiteiten vinden plaats op beide paasdagen tussen 11.30 en 16.30 uur.
Kijk voor het volledige programmaoverzicht van op www.afrikamuseum.nl onder ‘Agenda’.

Afrika Museum, Postweg 6, Berg en Dal (bij Nijmegen)
www.afrikamuseum.nl

Openingstijden:
  • maandag t/m vrijdag: 10.00-17.00 uur
  • zaterdag, zon- en feestdagen: 11.00-17.00 uur