Binnenstebuiten. Kimono’s van Mieke de Waal

IMG_2798(Tekst en foto’s: Joyce Vente)

Kimono’s van Mieke de Waal. De 15 soft sculptures van Mieke de Waal zijn gemaakt uit verschillende materialen en hun vorm is veelal geïnspireerd op de kimono. Het is opvallend hoe vaak de kimono’s over thema’s gaan die ook het leven en werk van Philipp Franz von Siebold tekenden. 

‘Binnenstebuiten’ toont letterlijk wat binnenin zit aan de buitenkant.

Deze tentoonstelling is te bewonderen van 8 april tot 29 mei 2016 in het Sieboldhuis in Leiden.

IMG_2802Dit ontwerp is gebaseerd op vruchtbaarheid. Centraal staat de granaatappel, de bolle vrucht die al sinds de oudheid symbool staat voor de vruchtbaarheid. Deze jurk suggereert daardoor ook zwangerschap.

IMG_2812Dit was mijn favoriet. “Vrije Geest” vond ik erg mooi ontworpen, vooral door de gedachtegang die erachter zit. Het is een kimono met een frisse buitenkant en een warme binnenkant. In de binnenkant zijn de hersenen te zien. De buitenkant is beschilderd met bladeren van de Ginko-boom. De Ginkgo biloba wordt in China en Japan al jarenlang als medicijn gebruikt. Dit medicijn zou een positieve invloed hebben op onze hersenen. Vandaar ook de hersenen aan de binnenkant geschilderd, zij worden beschermd door de Ginko-bladeren.